Σε άρθρο που φιλοξενεί η Sueddeutche Zeitung γίνεται λόγος για τη ξενοφοβία που ολοένα και αυξάνεται στην Ελλάδα.

Ο συντάκτης του άρθρου που τιτλοφορείται «Σαν δαρμένο σκυλί» και υπογράφεται από το διευθυντή της οργάνωσης «Human Rights Watch», υπεύθυνου για Ασία-Ευρώπη, Χιουτζ Γουίλιαμσον, αναφέρει πως στη χώρα μας καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γουίλιαμσον, χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη τη δημιουργία ειδικού σώματος στην ΕΛ.ΑΣ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, ωστόσο κατά τον ίδιο είναι μία «μια περιορισμένη και ακαθόριστη πρωτοβουλία».

Εντύπωση προκαλεί πάντως το εδάφιο στο οποίο γίνεται λόγος για την πολιτική διάσταση του ζητήματος: «Όταν επισκεφτήκαμε το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2012 και παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα έρευνάς μας για την ξενοφοβική βία, ένα μέλος της κυβερνώσας παράταξης χαρακτήρισε τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα ως “κατσαρίδες”» αποκαλύπτει ο Γουίλιαμσον και συνεχίζει:

«Aρκετοί Έλληνες πολιτικοί παραμένουν προφανώς αδρανείς γιατί φοβούνται μια λαϊκίστικη αντίδραση από το κόμμα της Χρυσής Αυγής και έτσι σχεδόν κανένας δεν παίρνει θέση εναντίον της μαζικής εχθρότητας κατά των ξένων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσθέτει δε ότι «η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζεται επίσης με τη βελτίωση της πολιτικής χορήγησης ασύλου και δεν πρέπει να αγνοηθεί η αναπτυσσόμενη ξενοφοβική βία. Σε ανεπίσημες συζητήσεις που κάναμε στην Αθήνα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης έδειξαν πρόθυμοι να διευθετήσουν το πρόβλημα με οικονομική και τεχνική υποστήριξη από την Κομισιόν. Τώρα λοιπόν πρέπει να πει ξεκάθαρα η Κομισιόν πού και σε ποιο βαθμό μπορεί να δραστηριοποιηθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης