«Κάθε διαθέσιμο μέσο θα χρησιμοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις» δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και χαρακτήρισε τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων «κατακριτέο από ανθρωπιστική άποψη», αναφερόμενη στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το αντιισλαμικό κίνημα «Pegida» στη Δρέσδη.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε ως συνταγματικό κράτος για να πολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία και τη βία. Το να αποκλείουμε ομάδες ανθρώπων λόγω της θρησκείας τους δεν αρμόζει στο ελεύθερο κράτος που ζούμε. Δεν είναι συμβατό με τις θεμελιώδεις αρχές μας. Και είναι κατακριτέο από ανθρώπινη άποψη. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο εξτρεμισμός δεν έχουν θέση εδώ. Αγωνιζόμαστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουν θέση και πουθενά αλλού» δήλωσε η Μέρκελ λίγη ώρα πριν από τις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν το βράδυ της Τρίτης από μουσουλμανικές οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αντιδρούν σε μια άλλη δήλωση της Καγκελαρίου ότι «το Ισλάμ έχει θέση στη Γερμανία». Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ διερωτήθηκε «ποιο Ισλάμ εννοεί; Περιλαμβάνει και τους φονταμενταλιστές Ισλαμιστές και τους Σαλαφιστές;», για να προσθέσει ότι «η Γερμανία έχει ιουδαιοχριστιανική παράδοση, όχι ισλαμική».

Υπέρ, πάντως, του «Pegida» τάσσεται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), το οποίο ζητά περιορισμό της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης