Περισσότερα ερωτήματα δημιούργησε παρά έλυσε η νεώτερη ενημέρωση των αρχών της Μαλαισίας για τη μοιραία πτήση MH370, την ίδια στιγμή που η Κίνα συνεχίζει να εκφράζει την έντονη ενόχλησή της για τους χειρισμούς της Κουάλα Λουμπούρ στην απίστευτη ιστορία με την εξαφάνιση του Boeing 777.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λεπτομέρειες, που δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών, και η διακοπή των ερευνών στον λεγόμενο «νότιο αεροδιάδρομο», λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, έρχονται να εντείνουν τον προβληματισμό, βυθίζοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο στη θλίψη τους συγγενείς των 239 επιβατών.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τη Δευτέρα τη συντριβή του αεροσκάφους στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει: Τα συντρίμμια είναι άφαντά, την ίδια στιγμή που ο χρόνος για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών -των αντικειμένων που θα έριχναν άπλετο φως στην υπόθεση- λιγοστεύει επικίνδυνα. Οι αποδείξεις απουσιάζουν από τις ανακοινώσεις της Κουάλα Λουμπούρ, γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτήματα, αναφορικά με το τι πραγματικά συνέβη με το αεροπλάνο.

Οι εμπειρογνώμονες αδυνατούν να πουν με ακρίβεια αν η συντριβή οφείλεται τελικά σε αεροπειρατεία ή μηχανική βλάβη. Σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ, η στροφή προς τα δυτικά και η πολύωρη πτήση του αεροσκάφους χωρίς οποιαδήποτε επικοινωνία με το έδαφος πέρασαν σχεδόν «απαρατήρητες» από τους δορυφόρους και τους κατά τόπους πύργους ελέγχου, εξέλιξη όμως που συνεχίζει να προκαλεί δυσπιστία αναφορικά με την αληθοφάνεια και την εγκυρότητα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά ενώ εμπειρογνώμονες της βρετανικής «telegraph» χαρακτηρίζουν τη συντριβή του αεροπλάνου ως «αποστολή αυτοκτονίας», υπογραμμίζοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως «η πτήση πετούσε ορθολογικά» και πως όλο αυτό που συνέβη με το αεροσκάφος αποτέλεσε μια «εσκεμμένη ενέργεια από κάποιον επιβάτη, ο οποίος θα πρέπει να είχε λεπτομερή γνώση για να κάνει ό, τι έκανε».

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που απουσιάζει είναι το κίνητρο» προστίθεται.

Το «ορφανό» σήμα και τα προβλήματα των ερευνών

Την Τρίτη, οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν, δια στόματος του υπουργού Μεταφορών, ότι τα στοιχεία που έλαβαν από δορυφόρους και επιβεβαίωσαν πως το Boeing συνετρίβη στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού στα ανοικτά του Περθ της Αυστραλίας, περιελάμβαναν και ένα τελευταίο ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.

«Υπάρχουν ενδείξεις για μια μερική επικοινωνία μεταξύ του αεροσκάφους και ενός επίγειου σταθμού στις 00.19 (GMT). Επί του παρόντος δεν κατανοούμε τη μετάδοση του σήματος, το οποίο εξετάζεται ακόμη» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Χισαμουντίν Χουσέιν Χουσέιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως έγινε γνωστό, οι έρευνες εστιάζονται πλέον αποκλειστικά στον «νότιο αεροδιάδρομο», με έμφαση στα ανοικτά του Περθ. Πρόκειται για μια έκταση 469.407 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, περιοχή σαφώς μικρότερη σε σχέση με την αρχική των 2,24 εκατ. τετραγωνικών μιλίων.

«Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον “βόρειο αεροδιάδρομο” έχει ανασταλεί. Σταματήσαμε επίσης την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο βόρειο τμήμα του “νότιου αεροδιαδρόμου” κοντά στην Ινδονησία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, έμφαση δίνεται στον εντοπισμό των μαύρων κουτιών. Για τον σκοπό αυτό, οι ΗΠΑ προσφέρουν ειδική υλικοτεχνική υποστήριξη που θα φθάσει στην περιοχή των ερευνών στις 5 Απριλίου.

Τα μαύρα κουτιά του Boeing 777 εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν σήμα για άλλες δύο ημέρες, οπότε θα εξαντληθεί η μπαταρία τους.

Η απουσία βάσεων ανεφοδιασμού και η τεράστια απόσταση από παραθαλάσσιες πόλεις της Ινδονησίας και της Αυστραλίας δυσχεραίνουν το έργο των ερευνών, καθώς ακόμα και τα αεροσκάφη δεν μπορούν να παραμένουν στο σημείο για περισσότερες από δύο ώρες.

Στην Κουάλα Λουμπούρ εκπρόσωπος της Κίνας

Η έντονη ενόχληση της Κίνας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Μαλαισίας στο θέμα της εξαφάνισης του μοιραίου αεροπλάνου αποτυπώνεται και στην αποστολή ειδικού απεσταλμένου στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Ειδικότερα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έδωσε εντολή σε Κινέζο αξιωματούχου να σπεύσει στη Μαλαισία, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση για τη δημοσιοποίηση περισσότερων λεπτομερειών για την απίστευτη υπόθεση. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα «ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου στην Κουάλα Λουμπούρ». Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του απεσταλμένου.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, ανέφερε ότι η χώρα θα ζητήσει από τη Μαλαισία να της δώσει πιο λεπτομέρειες και ακριβείς πληροφορίες για το Boeing 777. Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ελπίζει η Βρετανία να παράσχει τα δορυφορικά δεδομένα σχετικά με την πτήση MH370, τα οποία έχει συγκεντρώσει η βρετανική εταιρεία Inmarsat.

Πεκίνο: Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Μαλαισίας από συγγενείς των θυμάτων

Εν τω μεταξύ οργισμένοι συγγενείς των Κινέζων επιβατών της πτήσης MH370 χαρακτήρισαν σήμερα την μαλαισιανή κυβέρνηση και τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας «εκτελεστές» και πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο.

Δεκάδες μέλη των οικογενειών των Κινέζων επιβατών φώναζαν συνθήματα όπως «Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπάτησε» και «Μαλαισία φέρε πίσω τους συγγενείς μας», την ώρα που πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την πρεσβεία.

Η αστυνομία απέκλεισε το κτήριο της πρεσβείας, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι συγγενείς κρατούσαν πανό που έγραφαν: «MH370, μην μας αφήνεις να περιμένουμε πολύ!» και «1,3 δισ. άνθρωποι περιμένουν να υποδεχτούν το αεροπλάνο».

Όλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν: «Καλή τύχη MH370, επίστρεψε σπίτι με ασφάλεια». Όπως έγινε γνωστό, οι οικογένειες ανέφεραν ότι θα «λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα» εναντίον της κυβέρνησης της Μαλαισίας και του στρατού της χώρας.

«Αυτές οι ειδεχθείς πράξεις όχι μόνο εξαπάτησαν και καταρράκωσαν σωματικά και πνευματικά τις οικογένειες των 154 κινέζων επιβατών, αλλά παράλληλα παραπλάνησαν και καθυστέρησαν την επιχείρηση διάσωσης, σπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό, υλικούς πόρους και πολύτιμο χρόνο για τις προσπάθειες διάσωσης» δήλωσε από την πλευρά του ένας από τους συγγενείς.

Διαβάστε επίσης:
Μαλαισία: Ανεστάλησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 12:34
Νέα συνέντευξη Τύπου από την Malaysia Airlines, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 09:08
Πεκίνο: Διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Μαλαισίας από συγγενείς των θυμάτων, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 07:25,
Ο καιρός εμπόδιο στον εντοπισμό της μοιραίας πτήσης MH370, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014, 01:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης