Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής της στη Μόσχα, κατέστησε σαφές στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει την προσάρτηση της Κριμαίας και συνεπώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Η ίδια, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε μετά τις συνομιλίες της με τον κ. Λαβρόφ, παρατήρησε ότι μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας υπάρχουν μερικές διαφωνίες σε διεθνή ζητήματα και πρωτίστως στο ζήτημα της Ουκρανίας. Επεσήμανε μάλιστα ότι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένη, μετά τον θάνατο του Αμερικανού παρατηρητή του ΟΑΣΕ στις 23 Απριλίου, όταν το αυτοκίνητο της αποστολής του διεθνούς οργανισμού έπεσε πάνω σε νάρκη στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ακόμη δύο μέλη της αποστολής τραυματίσθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του δήλωσε ότι η σχετική έρευνα για το θανατηφόρο συμβάν θα πρέπει να επισπευσθεί και να είναι ενδελεχής. Αναφερόμενος μάλιστα στην επισήμανση της Φεντερίκα Μογκερίνι ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να εφαρμοσθούν, ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «ασφαλώς υποχρέωση της Ρωσίας είναι να κάνει το παν ώστε το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (σ.σ. Λουχάνσκ), οι υπογραφές των οποίων βρίσκονται στις συμφωνίες του Μισνκ, να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συμβάλλουν ώστε να πράξει το ίδιο και η ουκρανική κυβέρνηση».

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, τις κυρώσεις και το θέμα της ουκρανικής κρίσης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία και συγκεκριμένα των διώξεων, βασανισμών και δολοφονιών ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, που πρόσφατα είχε αποκαλύψει με δημοσίευμα της η ρωσική εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης