Ιρακινές δυνάμεις εξακολουθούν να ασκούν πίεση επί των τζιχαντιστών στην ανατολική Μοσούλη και σιγά-σιγά προωθούνται προς τον Τίγρη, το ποτάμι που χωρίζει την πόλη στα δύο. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι εργασίες επιβραδύνθηκαν τις τελευταίες ώρες αλλά οι επίλεκτες μονάδες ανακοίνωσαν σήμερα ότι είχαν πάρει τον έλεγχο μιας νέας περιοχής, στα ανατολικά της πόλης.

Στα δυτικά, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις Hachd Al-Τσάαμπι, κυρίως σιίτες, έχουν φτάσει στα περίχωρα της Ταλ Αφάρ και συνεχίζουν την ανάπτυξή τους στο έδαφος της Μοσούλης. Στο νότιο μέτωπο, οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο της Μοσούλης, αλλά δεν έχουν προχωρήσει περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της επιχείρησης εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που έχουν ανοιχθεί από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, επειδή οι αγωνιστές της Daech σφάζουν, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όσους προσπαθούν να διαφύγουν από τα πεδία των μαχών.

Μερικές εκατοντάδες ιρακινοί άμαχοι πάντως, ρισκάρουν την αποχώρησή τους από τα περίχωρα της Μοσούλης, περπατώντας μέσα στη λάσπη και υπό δυσμενείς πλέον καιρικές συνθήκες, καθώς ο χειμώνας… βιάστηκε να κάνει εφέτος την εμφάνισή του στο βόρειο Ιράκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν αυτές τις γειτονιές, τις οποίες υπερασπίζονται με σθένος οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, από τη στιγμή που γι’ αυτούς η πόλη της Μοσούλης έχει έναν ιδιαίτερο θρησκευτικό συμβολισμό. Στη Μοσούλη «την πραγματική πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου» σύμφωνα με το Κοράνι, η τελική «Ημέρα της Κρίσης του Θεού» είναι κοντά και θα ακολουθήσει την ήττα του στρατού της «Δύσης» από την Daech, όπως αναφέρουν οι Προφητείες του Μωάμεθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς η μάχη της Μοσούλης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η Δανία ανακοίνωσε εχθές, την πρόθεσή της να τερματίσει την αποστολή των 7 μαχητικών-βομβαρδιστικών F-16 (στην περιοχή του Ντέιρ αλ-Ζορ), που αποτελούν μέλος του Συνασπισμού των δυνάμεων της Δύσης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην γιγαντιαία εκστρατεία εναντίον της Daech.

H ανακοίνωση αυτή έγινε τρεις ημέρες μετά από την επίσημη παραδοχή του Διεθνούς Συνασπισμού, λαθών που οδήγησαν στον βομβαρδισμό συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Η απόσυρση πάντως είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν.

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε τα αεροσκάφη, όπως είχε προγραμματιστεί στην πραγματικότητα εδώ και κάμποσο καιρό», δήλωσε ο Anders Samuelsen, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση με τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας, ο Jean-Yves Le Drian, υπουργός Άμυνας, στάθηκε ιδιαιτέρως στην σκληρότητα των μαχών στη Μοσούλη, στην προσπάθεια των ιρακινών δυνάμεων να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΕΙ ή Daech) από την αυτήν την πόλη.

«Παρά το γεγονός ότι οι εικόνες της τηλεόρασης δείχνουν μερικές φορές μία κατάσταση ευφορίας, οι μάχες είναι πολύ δύσκολες: υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί σε κάθε πλευρά» εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, χωρίς να επεκταθεί.

Την 1η Δεκεμβρίου, η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ προέβη σε μια πρώτη αξιολόγηση των μαχών στη Μοσούλη. Έτσι, για το μήνα Νοέμβριο και μόνο, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν χάσει στις μάχες 1.959 στρατιώτες και 450 έχουν τραυματιστεί.

Επιπλέον, 926 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ το Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 332 στην περιοχή της Μοσούλης (επαρχία Νινευή).

Η ιρακινή κυβέρνηση δεν παρείχε πάντως μέχρι σήμερα, συνολική εκτίμηση των απωλειών που υπέστησαν τα στρατεύματά της από την έναρξη της Μάχης της Μοσούλης.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης