Να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησαν στην κυβέρνηση της Ισπανίας πρόσφατες δηλώσεις του για το ζήτημα της Καταλονίας επιχειρεί σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χθες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «παρερμηνεία» των λεγομένων του, διαβεβαιώνοντας πως η Ισπανία παραμένει μια «φίλια χώρα».

Παράλληλα τόσο η βελγική όσο και η ισπανική πλευρά διέψευσαν τις πληροφορίες περί ισπανικών αντιποίνων υπό τη μορφή της άρσης της υποστήριξης της Βελγίδας υποψηφίου για την θέση του διευθυντή της Europol.Επισημαίνεται πάντως ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει διάλογος αλλά και σεβασμός της εσωτερικής και διεθνούς έννομης τάξης και καταδίκασε κάθε χρήση βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις ο σημερινός βελγικός Τύπος εμφανίζεται πολύ ανήσυχος για τις επιπτώσεις από την πιθανολογούμενη εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος (το οποίο παρομοιάζει με «ατομική βόμβα») και την συνακόλουθη άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η καταλανική κρίση, αν και δεν συγκαταλεγόταν στα θέματα της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «αναπόφευκτα» κυριάρχησε στις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών στο βαθμό που γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι μια θεσμική κρίση άνευ προηγουμένου σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη βρίσκεται πλέον ‘προ των πυλών’.

Κατά την εφημερίδα De Standaard, που στο Βέλγιο υποστηρίζει λίγο πολύ την αυτονόμηση της Φλάνδρας, η θρυλούμενη άρση της αυτονομίας της Καταλονίας από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης και η πιθανή υποβάθμισή της σε ένα status «αποικίας σε εξέγερση» χαρακτηρίζεται ως «η πλέον ανόητη ενέργεια» που μπορεί να κάνει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η De Morgen, θεωρεί στο κύριο άρθρο της «ιδιαίτερα ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Ισπανία και προειδοποιεί ότι τυχόν άρση της αυτονομίας της Καταλονίας μπορεί μεν να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα του Ισπανού πρωθυπουργού, ωστόσο θα βυθίσει την χώρα στην κρίση και την πολιτική αστάθεια. Η εφημερίδα De Standaard εκφράζει την ανησυχία ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι πλέον μη αναστρέψιμη και διερωτάται ποιος είναι σε θέση να σταματήσει πλέον τον Ραχόι από το να καταφύγει στην χρήση της λεγόμενης «ατομικής βόμβας» του άρθρου 155. Σε άλλη ανάλυση η εφημερίδα προειδοποιεί για τους κινδύνους που απορρέουν από τυχόν «ερντογανοποίηση» του Ραχόι, μέσω της κλιμάκωσης μιας πολιτικής εκφοβισμών και καταστολής, η οποία όμως θα καταφέρει «τεράστιο πλήγμα» στην εικόνα του. Να ανεβαίνει επικίνδυνα, τέλος, το θερμόμετρο στην Ισπανία τις αμέσως προσεχείς μέρες ‘βλέπει’ με τη σειρά της η De Tijd, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε μια διελκυστίνδα από την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να απεμπλακούν.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης