Ξεπερνούν τους 8.000 οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Finnmark της βόρειας Νορβηγίας 160-300 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, συμμετέχοντας σε σειρά από στρατιωτικά γυμνάσια της δυτικής συμμαχίας.

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Viking 2017, στα οποία παίρνουν μέρος στρατεύματα από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ξεκίνησαν τη Δευτέρα και έχει προγραμματισθεί να διαρκέσουν έως τις 15 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του νορβηγικού στρατού, τα γυμνάσια αυτά έχουν πρωταρχικό στόχο «την αντιμετώπιση κρίσεων και την άμυνα της Νορβηγίας».

Από τους 8.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στα γυμνάσια, οι 700 είναι Αμερικανοί και Βρετανοί πεζοναύτες που έχουν προσαρτηθεί σε μονάδες του νορβηγικού στρατού, με σκοπό να εγκλιματιστούν καλύτερα στις σκληρές συνθήκες του νορβηγικού χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσο διαρκούν τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια, έχουν απαγορευθεί οι πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) στον νορβηγικό εναέριο χώρο.

Και αυτό επειδή στις δραστηριότητες των ΝΑΤΟϊκών γυμνασίων στη Νορβηγία περιλαμβάνονται «έντονες αεροπορικές δραστηριότητες, με μαχητικά τζετ, ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη», διευκρίνισε ο Νορβηγός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ivar Moen μιλώντας στον κρατικό νορβηγικό ραδιοφωνικό σταθμό NRK.

Από την άφιξη Αμερικάνων πεζοναυτών στη Νορβηγία

Τον Ιανουάριο, 300 Αμερικανοί πεζοναύτες από το Camp Lejeune της Βόρειας Καρολίνας έφτασαν στη Νορβηγία. Τόσο η νορβηγική όσο και η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχουν αρνηθεί πως τα γυμνάσια που διεξάγονται στο νορβηγικό έδαφος «έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις πολιτικές καταγγελίες για “ρωσική επιθετικότητα” στην Ευρώπη».

Τα προηγούμενα χρόνια, τα κοινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με την ονομασία Viking είχαν πραγματοποιηθεί στο Hordaland το 2013, στο Tromso το 2014, στο Finnmark το 2015 και στο Trøndelag το 2016.

Τα προηγούμενα γυμνάσια στο Finnmark είχαν θεωρηθεί «αντίποινα στα μεγάλα ρωσικά γυμνάσια που είχαν γίνει στη χερσόνησο Κόλα». Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Moen στην εκπομπή του NRK, «η Μόσχα είχε ειδοποιηθεί για τα γυμνάσια εκ των προτέρων».

Από την ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού-Ευρώπης: 1η Ατλαντική Επίλυση – εναλλαγή αεροπορικών δυνάμεων

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης