Ενώ ο χρόνος πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, η νέα υποβάθμιση από τη Standard & Poor´s και η αύξηση της πίεσης του ΔΝΤ οδηγούν τον Μ. Ραχόι σε αναζήτηση νέων «συμμάχων».

O διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard& Poor´s υποβάθμισε χθες κατά δύο βαθμίδες (ΒΒΒ-) το αξιόχρεο της Ισπανίας, μόλις μία βαθμίδα πάνω από τον χαρακτηρισμό των ομολόγων που εκδίδει το ισπανικό δημόσιο ως «ομόλογα-σκουπίδια». Παράλληλα, το ΔΝΤ πιέζει την Ισπανία να προσφύγει το γρηγορότερο δυνατό στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις στην Έκθεση του Ταμείου για την ισπανική οικονομία παρουσιάζονται δυσμενέστερες του αναμενομένου για το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο Τόκιο, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 1,3% για την οικονομία της Ισπανίας, έναντι 0,5% που προβλέπεται στον ισπανικό προϋπολογισμό του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύφεση 1,3% προβλέπει το ΔΝΤ για την ισπανική οικονομία

Επίσης, εκτιμάται ότι η Ισπανία δεν θα πετύχει τον στόχο του ελλείμματος στο 4,5% για το 2013, καθώς αυτό θα ανέλθει σε 5,9% του ΑΕΠ της χώρας. Συν τοις άλλοις, το έλλειμμα δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το 3% πριν από το 2017, την ίδια ώρα που η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει το 2014.

Αναζητώντας νέες «συμμαχίες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ένα δυσμενέστερο μακροοικονομικό σενάριο για την Ισπανία σε όλους τους τομείς. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μόλις έναν χρόνο, το ίδιο το Ταμείο προέβλεπε για την Ισπανία ανάπτυξη 1,8%.Ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες τις προβλέψεις αυτές και για αυτόν τον λόγο σημειώνει ότι «η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, ακριβώς για να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές».

Πάντως, μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναζητεί συμμάχους. Χθες, στο Παρίσι, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Ζήτησαν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου που αφορούν στην τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Κυρίως όμως αυτό που επείγει είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο χρόνος πιέζει αντίστροφα και ο Ραχόι έχει επενδύσει όλες τις διπλωματικές του προσπάθειες στην προσεχή Σύνοδο.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης