Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί η κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας μετά και τη σημερινή προειδοποίηση της Πιονγιάνγκ προς τους ξένους πολίτες που κατοικούν στη Νότιο Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω των φημών που κυκλοφόρησαν χθες και θέλουν την Πιονγιάνγκ να ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για ακόμα μία πυρηνική δοκιμή, η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νότιο Κορέα. «Δεν επιθυμούμε να πάθουν κακό οι ξένοι στη Νότιο Κορέα, σε περίπτωση πολέμου» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της Βορείου Κορέας στην Επιτροπή Ειρήνης Κορέας – Ασίας – Ειρηνικού.

«Κλειδί» η βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ

Εν τω μεταξύ, οι 53.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι της Καεσόνγκ δεν εμφανίστηκαν σήμερα στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη που λειτουργεί από κοινού με τη Νότιο Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί τη διακοπή της λειτουργίας της ζώνης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε, το 2004.

Η απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης της Καεσόνγκ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη που συμπίπτει με τη φημολογία ότι η Βόρειος Κορέα ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για ακόμη μία πυρηνική δοκιμή. Πάντως, περίπου 475 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων παραμένουν στην Καεσόνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι 77 από αυτούς θα επιστρέψουν σήμερα. Πολλοί Νοτιοκορεάτες διστάζουν να φύγουν, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε αυτό να έχει στη θέση τους και στην εταιρεία, ενώ περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Καεσόνγκ πραγματοποιούν επείγουσα συνάντηση στη ζώνη.

Οι αναλυτές και η επενδυτική κρίση

Θυμίζουμε ότι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγιάνγκ, η οποία απείλησε αμφότερες με πυρηνική επίθεση.

Ελάχιστοι αναλυτές ανέμεναν ότι η Βόρειος Κορέα θα διακινδύνευε την Καεσόνγκ, η οποία αποφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικά αγαθά και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες. Η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γουέν Χι, δήλωσε ότι, αν η Βόρειος Κορέα κλείσει τη συνοριακή βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ, θα βλάψει την αξιοπιστία της χώρας και καμία εταιρεία δεν θα επιθυμεί πλέον να επενδύσει σε αυτή.

«Οι επενδύσεις σχετίζονται με το εάν κάποιος είναι σε θέση να προβλέψει τα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα υπάρχει εμπιστοσύνη. Όταν η Βόρεια Κορέα όμως παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και τις υποσχέσεις όπως αυτή, θέτοντας εκτός λειτουργίας τη βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ, ο κόσμος παρακολουθεί και καμία χώρα στον κόσμο δεν θα θέλει να επενδύσει στη χώρα» δήλωσε η Παρκ Γουέν Χι στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες έπληξε και τις χρηματιστηριακές αγορές στη Σεούλ. Από την περασμένη Τετάρτη που η Βόρειος Κορέα εμπόδισε την πρόσβαση στη ζώνη, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σεούλ έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 3%. Σήμερα, οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Καεσόνγκ κατέγραψαν σημαντική πτώση. Το νόμισμα γουάν είχε πτώση μεγαλύτερη του 2%, έναντι του δολαρίου, από την περασμένη Τετάρτη.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης