Το «Εργαστήριο Kaspersky» θα κυκλοφορήσει το δικό του λειτουργικό σύστημα, το οποίο προορίζεται για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τις επιθέσεις των χάκερς και από άλλους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Ο Εβγκένι Κασπέρσκι, δημιουργός ενός από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα αντιμετώπισης των ιών στο Διαδίκτυο, επιβεβαίωσε , ότι η εταιρία του επεξεργάζεται ένα δικό της λειτουργικό σύστημα. Όπως έγραψε στο μπλογκ του, «εργαζόμαστε στις τεχνολογίες ενός λειτουργικού συστήματος προστασίας, που προορίζεται για πληροφοριακά συστήματα κρίσιμης σημασίας (Industrial Control Systems, ICS)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος επιβάλλεται από το γεγονός ότι τα δίκτυα υπολογιστών των μεγάλων επιχειρήσεων διαφέρουν ως προς την ασφάλεια και τη λειτουργία από τα συνηθισμένα δίκτυα για χρήστες και γραφεία. Όπως έγραψε ο Κασπέρσκι, «στις συνηθισμένες εταιρίες το σημαντικότερο είναι η εμπιστευτικότητα της πληροφορίας, ενώ στα πληροφοριακά συστήματα των μεγάλων επιχειρήσεων βασική προτεραιότητα έχει η διατήρηση της λειτουργικότητας και αποδοτικότητάς τους. Σε ένα εργοστάσιο, για παράδειγμα, κατά πρώτο λόγο και πάνω απ’ όλα σημασία έχει η διασφάλιση της απρόσκοπτης παραγωγής, με την προστασία να περνά δε δεύτερο πλάνο». Το ευάλωτο των λειτουργικών συστημάτων και του λογισμικού διαχείρισης ειδικά των βιομηχανικών μονάδων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ότι σπανίως ανανεώνονται, με συνέπεια να μην διορθώνονται τα προβλήματα κατά την εργασία τους. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα τόσο πολύπλοκα, που μπορούν να τα συντηρήσουν τεχνικά και οικονομικά μόνο πολύ ισχυρές εταιρίες ή φορείς.

Εναλλακτική πρόταση

Σήμερα τα κράτη, στην προσπάθειά τους να αμυνθούν στις απειλές στον τομέα της πληροφορικής, χρησιμοποιούν δύο μεθόδους. Η πρώτη, είναι η απομόνωση σημαντικών δομών τους, τόσο σε πληροφοριακό, όσο και σε φυσικό επίπεδο, κάτι που προϋποθέτει την αποσύνδεση από το Διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη, είναι μια σειρά από προληπτικά μέτρα για την προστασία των σημαντικών δεδομένων, δηλαδή το απόρρητο. Το «Εργαστήριο Kaspersky» σχεδιάζει να εφαρμόσει μια τρίτη, εναλλακτική μέθοδο άμυνας από τις εξωτερικές απειλές, δηλαδή τη δημιουργία ενός προστατευμένου πεδίου λειτουργίας των συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνίας, το οποίο θα μπορεί να ενσωματωθεί στην υφιστάμενη υποδομή, θα ελέγχει την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων και θα εγγυάται την λήψη αξιόπιστων πληροφοριών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης