Μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Μπόσο στον Νίγηρα, στη μεθόριο με τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια επίσημη πηγή και έναν αυτόπτη μάρτυρα. Πρόκειται για την πρώτη τους επίθεση της οργάνωσης εναντίον της χώρας αυτής. Οι μάχες ξεκίνησαν περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο Γιακούμπα Σουμάνα Γκάο, ο κυβερνήτης της πόλης Ντίφα, πρωτεύουσας της επαρχίας.

«Όλα επέστρεψαν στο κανονικό», δήλωσε περίπου στις 13:00 τοπική ώρα. Ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι προς το παρόν γνωστός. «Ακούσαμε τους ήχους των όπλων από τις τέσσερις πλευρές της πόλης, συχνά πολύ κοντά στα παράθυρά μας. Ακούγονταν βαρέα και ελαφρά όπλα και τα σπίτια μας σείονταν», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την ώρα που οι συγκρούσεις πλησίαζαν στα σπίτια, ακούγαμε τις κραυγές “Αλλάχ Άκμπαρ” (Ο Θεός είναι μεγάλος). Ακούσαμε και ένα αεροπλάνο να πετά πάνω από την πόλη», πρόσθεσε ο ίδιος. «Επίσης είδαμε καπνό να βγαίνει από την περιοχή που βρίσκεται το δημαρχείο και η νομαρχία, απ’ όπου ακούστηκαν σφοδρά πυρά», σημείωσε.

Ο στρατός του Τσαντ, που έχει στρατοπεδεύσει στην Μπόσο από τη Δευτέρα, και ο στρατός του Νίγηρα επιχειρούσαν εναντίον μαχητών της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε μια πηγή των οργανώσεων αρωγής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν για ένα διάστημα τη νομαρχία, προτού «απωθηθούν προς τη Νιγηρία». Ο κυβερνήτης της Ντίφα πάντως από την πλευρά του δήλωσε ότι μόνο οι δυνάμεις του Νίγηρα πολέμησαν εναντίον των μαχητών της Μπόκο Χαράμ στο Μπόσο, καθώς οι στρατιώτες του Τσαντ βρίσκονταν μακριά από την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης