Εντός των χωρικών υδάτων του νησιωτικού συμπλέγματος Σενκάκου στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα μπήκαν σήμερα το πρωί τρία πλοία, σημαίας Κίνας, προκαλώντας την έκρηξη του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Τόκιο είχε προχωρήσει στην αγορά των νησιών από Ιάπωνα ιδιώτη, καλώντας το Πεκίνο να αναγνωρίσει το νέο εδαφικό καθεστώς, απαίτηση όμως που δεν έγινε δεκτή. Ο Shinzo Abe έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τους μηχανισμούς επιτήρησης περιμετρικά των Σενκάκου, τα οποία εκτιμάται πως κρύβουν εντός της ΑΟΖ τους πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Σχεδόν σε κάθε του ομιλία η οποία αναφέρεται στην εδαφική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, υπογραμμίζει πως το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιαπωνικής επικράτειας. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ενισχύσει την πιθανότητα επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος σε διπλωματικό επίπεδο, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες περιοδεία σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας προς αναζήτηση συμμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται 200 χλμ. βόρειο-ανατολικά των ακτών της Ταϊβάν (χώρα που εγείρει εξίσου εδαφικές αξιώσεις) και 400 χλμ. δυτικά της νήσου Οκινάουα στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης:
Σε αναζήτηση συμμάχων η Ιαπωνία λόγω επεκτατικής πολιτικής της Κίνας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013, 03:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης