Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα περιοδεία στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι για τον Shinzo Abe, ο οποίος ορκίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σχεδιάζει να επισκεφτεί το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως μετέδωσε το Kyodo news ο Shinzo Abe σκόπευε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μέσα στον Ιανουάριο με προορισμό τις Η.Π.Α., χώρα την οποία χαρακτήρισε «στρατηγικό σύμμαχο» για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η συγκεκριμένη επίσκεψη θα καθυστερήσει και θα γίνει τελικά μέσα στον Φεβρουάριο λόγω του «φορτωμένου» προγράμματος του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα ταξίδια εντάσσονται στο σχέδιο ανεύρεσης συμμάχων απέναντι στην επεκτατική πολιτική που εφαρμόζει η Κίνα τόσο στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα όσο και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Πεκίνο και Τόκιο βρίσκονται στα… μαχαίρια για το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου, την ίδια στιγμή που η Κίνα έχει… ανοικτούς λογαριασμούς με τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν. για τα νησιά Σπράντλι και Πάρασελ, τα οποία θεωρούνται πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, ο νέος επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, Fumio Kishida, αναμένεται επίσης να περιοδεύσει στις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και την Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πρώτες του προγραμματικές δηλώσεις ο Shinzo Abe είχε ξεκαθαρίσει πως το Τόκιο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική, με το βάρος να εστιάζεται στην επίλυση μακροχρόνιων εδαφικών διαφορών με γειτονικές χώρες (π.χ. Κίνα, Ν. Κορέα) και στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με άλλα κράτη, μέσω των οποίων θα μπορέσει η οικονομία της Ιαπωνίας να «ορθοποδήσει».

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Σε πρώτο πλάνο η ανάκαμψη της οικονομίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 03:38
Νέος επικεφαλής για την ιαπωνική πρεσβεία στην Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012, 07:43

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης