Γενική αποδοκιμασία έχει προκαλέσει ο νέος «εθνικός νόμος» που εγκρίθηκε από την Κνέσετ την Τρίτη, ο οποίος καταγγέλλεται ως ρατσιστικός, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Με τον νόμο προωθούνται οικισμοί «μόνο για Εβραίους εποίκους», υποβαθμίζεται η αραβική γλώσσα και τίθενται περιορισμοί στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Αράβων Εβραίων. Οι Άραβες βουλευτές χαρακτήρισαν τον νόμο «ρατσιστικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος αυτός νόμος, ο οποίος έχει ισχύ συνταγματικής διάταξης (για χώρες με γραπτό Σύνταγμα), πέρασε σε νυχτερινή σύνοδο της Κνέσετ με 62 ψήφους υπέρ και 55 κατά έπειτα από πολύωρη διαμάχη και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο νόμος, που ως νομοσχέδιο υφίστατο επεξεργασία από το 2011, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες είναι αισθητές όχι μόνο στα συνθήματα που ακούγονται στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά και στο εξωτερικό και κυρίως σε εβραϊκές οργανώσεις διασποράς στις ΗΠΑ.

Με τον νόμο καθίστανται οι 1,8 εκατ. Άραβες υπήκοοι στο Ισραήλ πολίτες δεύτερης κατηγορίας βάσει του άρθρου που προβλέπει: «Το δικαίωμα να ασκείται εθνικός προσδιορισμός από το Κράτος του Ισραήλ εναπόκειται αποκλειστικά στον εβραϊκό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλο άρθρο του νόμου υποβαθμίζει την αραβική γλώσσα από «επίσημη» σε «γλώσσα ειδικού καθεστώτος», με μόνη αναγνωρισμένη ως επίσημη την εβραϊκή.

Και φυσικά έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αναγνώριση των οικισμών εποίκων ως «εβραϊκών».

Του διαχωρισμού στα δύο των κατοίκων του Ισραήλ που προβλέπει πλέον ο νέος νόμος υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «μεγάλη επιτυχία».

«Με τον νόμο αυτό προσδιορίζουμε τις ιδρυτικές αρχές της ύπαρξής μας. Το Ισραήλ είναι κράτος από Εβραίους πολίτες που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών του» είπε ο Νετανιάχου, όπως έγραψε η «Haaretz».

Περί τις 14 εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον εν λόγω νόμο (πριν ακόμη ψηφισθεί) σε διαμαρτυρία τους προς τον πρόεδρο του Jewish Agency, Isaac Herzog, ο οποίος επίσης ήταν πολέμιός του.

Για παράδειγμα, από το New Israel Fund ο πρόεδρός του Daniel Sokatch είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «εντελώς ασυμβίβαστο με τις δημοκρατικές δομές του ισραηλινού κράτους».

Στον ίδιο νόμο που πέρασε η ισραηλινή Βουλή, παράγραφος που αποκλήθηκε «Σπάζοντας τη Σιωπή» απαγορεύει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε άλλες ομάδες ακτιβιστών να εισέρχονται στα ισραηλινά σχολεία και να συνομιλούν με τους μαθητές.

Ο νόμος πήρε την ονομασία του από την ομάδα «Σπάζοντας τη Σιωπή», που αποτελούσαν απόστρατοι του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι προσπαθούσαν από το 2004 να περάσουν απόψεις για την καθημερινή ζωή στο Ισραήλ εναντίον όσων ισχύουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και στη Γάζα, όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα τους.

Στον νόμο αναφέρεται ρητά πως «οργανώσεις που υπονομεύουν το Ισραήλ και αποτελούνται από ρυπαίνοντες πρώην στρατιωτικούς δεν θα μπορούν πλέον να πλησιάζουν και να επηρεάζουν τους Ισραηλινούς μαθητές».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης