Το Δημοτικό Συμβούλιο του Όσλο αποφάσισε να απαγορεύσει τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης από το 2019, ως μέρος του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού, του Εργατικού και του Πράσινου Κόμματος υπερψήφισαν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2020 και κατά 95% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αν και αναγνωρίζουν πως ο στόχος είναι απαιτητικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα βασικό μέρος του σχεδίου είναι να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες πριν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τόσο όταν πρόκειται για επενδύσεις σε υποδομές όσο και για τη χρήση του διαθέσιμου χώρου», δήλωσε η Λαν Μαρί Νγκουαγιέν Μπεργκ, αντιδήμαρχος Όσλο για το περιβάλλον.

«Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε μείωση της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη. Ο αποκλεισμός των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης από το 2019 αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου», πρόσθεσε.

Οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 63% των εκπομπών της πόλης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 90.000 άνθρωποι εργάζονται στο κέντρο της πόλης σε καθημερινή βάση, αλλά μόνο οι 1.000 εξ αυτών κατοικούν εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της πόλης είναι να ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου κατά 25% μέχρι το 2025 και η τροφοδότηση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 2020.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Όσλο θα μεριμνήσει επίσης τουλάχιστον το 20% των βαρέων μεταφορών να λειτουργεί με ανανεώσιμα καύσιμα μέχρι το 2020 και σκοπεύει να εγκαταστήσει τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα σε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων στην περιοχή Κλέμετσρουντ.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο εβδομάδες αφού η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε ουδέτερο εθνικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης