Ένταση προκλήθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας όταν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος MIG 29 παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με Συρία παρενοχλώντας δύο τουρκικά F-16. Η Ρωσία απάντησε ότι έγινε κατά λάθος, ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, δόθηκαν οδηγίες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην επιτρέψουν «ούτε καν σε πουλί να παραβιάσει ξανά τα σύνορα της Τουρκίας».

Σε ζωντανή συνέντευξή του που έδωσε τη Δευτέρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk TV, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε: «Η στάση μας είναι καθαρή. Όποιος παραβιάσει τα σύνορά μας, πρώτα τον προειδοποιούμε φιλικά. Η Ρωσία είναι φίλη μας, μέχρι σήμερα δεν συνέβη κάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

» Έχουμε κάνει τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προς την Ρωσία. Ο υφυπουργός μας, ζήτησε να μην επαναληφθεί.

» Το πρωί (σ.σ. της Δευτέρας) και η Ρωσία επικοινώνησε και είπαν ότι έγινε από λάθος και δεν θα επαναληφθεί.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ακόμα ότι «οι τουρκικές δυνάμεις πήραν οδηγίες, ακόμη και πουλί να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας θα γίνουν τα απαραίτητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι δεν συνιστούν σε κανένα, ούτε σε φίλη, ούτε σε εχθρική χώρα να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας.

Η ρωσική επέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας έχει κλιμακώσει την κρίση, δήλωσε ανεβάζοντας τους τόνους ο Αχμέτ Νταβούτογλου.. Αφήνοντας αιχμές εναντίον της Ρωσίας, είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός «να υπερασπίζεται έναν δικτάτορα ο οποίος δολοφονεί τον λαό του», αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ανέφερε ακόμη ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στο Συριακό είναι πολύ λάθος. «Εάν είναι εναντίον του ISIS εμείς θα στηρίξουμε αλλά σε εκείνη την περιοχή υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση, ISIS δεν υπάρχει», ανέφερε λέγοντας ότι υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ / ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

«Ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

ΝΑΤΟ: Άτυπη σύνοδος μετά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό μαχητικό,
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Ρωσικά μαχητικά έπληξαν άλλους δέκα στόχους του Χαλιφάτου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης