«Για πρώτη φορά έπειτα από 50 και πλέον χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί σχόλιο της «Süddeutsche Zeitung», βασιζόμενο ακόμη στις δημοσκοπήσεις.

Όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «οι πραγματικοί ναζί επέστρεψαν στην Μπούντεσταγκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το AfD θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συμπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα» πρόβλεψε ο σχολιαστής της κυριακάτικης εφημερίδας, ανατρέχοντας στο ιστορικό της χώρας.

Και οι δημοσκοπήσεις επαληθεύθηκαν

To «καλό» αποτέλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία αποδίδει ο αναλυτής Alexander Rahr σε δήλωσή του στην DW, «κυρίως επειδή συγκέντρωσε όλη τη δυσφορία εκείνων των ψηφοφόρων που είχαν δυσαρεστηθεί από το πολιτικό status quo των κεντρώων κομμάτων».

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως αρχικά το κόμμα της εξτρεμιστικής Άκρας Δεξιάς ξεκίνησε από ομάδα οικονομολόγων που έθεταν απλώς θέμα επιστροφής στο μάρκο, αλλά στη συνέχεια παραμερίσθηκαν από τους ακραίους ευρωσκεπτικιστές, που ενοχλήθηκαν από την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παράδοξο είναι πως τα μεγαλύτερα ποσοστά οι νεοναζί τα συγκέντρωσαν στις ανατολικές περιοχές (πρώην ανατολική Γερμανία) όπου δεν έφτασε το κύμα των προσφύγων, αλλά, συνηθισμένοι από τον απομονωτισμό του παλιού καθεστώτος, οι κάτοικοι εκεί είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τους «ξένους».
Σύμφωνα με τον Rahr, το κύριο θέμα που επηρέασε τους ψηφοφόρους των «Εναλλακτικών» δεν ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά οι πρόσφυγες και η εσωτερική ασφάλεια.

Ντροπή για τη Γερμανία το ακροδεξιό AfD στη Βουλή

Ο γερμανικός Τύπος αναζητεί τους υπαίτιους για την είσοδο – για πρώτη φορά- στη Βουλή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία κα δίνει οδηγίες πλεύσης στην επόμενη κυβέρνηση.

Η Tageszeitung του Βερολίνου γράφει: «Όσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού.

»Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιοριζόταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ. Αντί για κοινωνικά προβλήματα, για την παιδεία, την ενεργειακή στροφή, το μέλλον της Ε.Ε., η συζήτηση προσανατολίστηκε στο προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια, την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, ήταν ένα δράμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σχολιαστής της. Και στο ερώτημα για τον υπαίτιο, η απάντηση είναι λακωνική: «Όλοι».

Στις Βρυξέλλες, ο πρώτος Ευρωπαίος διπλωμάτης που σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί, ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις. «Η είσοδος του AfD στην Μπούντεσταγκ προκαλεί μεγάλο σοκ δημιουργώντας αμφιβολίες στην κοινωνία. Αλλά η μεταπολεμική δημοκρατία στη Γερμανία είναι ισχυρή και δεν υπάρχει επιστροφή στο 1933» είπε, αναφερόμενος στη χρονιά που κατέλαβε την εξουσία το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ.

Ενθουσιασμό αντίθετα προκάλεσε στα άλλα ακροδεξιά κόμματα η επιτυχής εμφάνιση του AfD.

«Μπράβο στους συμμάχους μας για το ιστορικό αποτέλεσμα που επέτυχαν» έγραψε η Μαρί Λε Πεν στο Twitter.

Τι ακριβώς θα αλλάξει στη γερμανική πολιτική η είσοδος των νεοναζί, που κατέλαβαν την τρίτη θέση, στην Μπούντεσταγκ; Η απάντηση για ορισμένους σχολιαστές είναι ταυτόχρονα απλή αλλά και πολύπλοκη.
Το λαϊκίστικο AfD εμφανίζεται ως «πατριωτικό, δημοκρατικό, συντηρητικό» κόμμα, το οποίο ωστόσο οι επικριτές του κατηγορούν ως εξτρεμιστικό ακροδεξιό.

H πλατφόρμα του κόμματος στο φυλλάδιο των 76 σελίδων που κυκλοφόρησε προεκλογικά περιγράφει τις θέσεις για τα πάντα. Από τη φορολογία έως τη δημόσια τηλεόραση και τα δικαιώματα των ζώων. Εκείνο που ενδιέφερε, όμως, τους ψηφοφόρους ήταν η θέση για το μεταναστευτικό, όπως επισημαίνει το ίδρυμα Bertelsmann.

Προς το παρόν, το AfD πανηγυρίζει για το ιστορικό εκλογικό του κατόρθωμα που δίνει νέα διάσταση στις γερμανικές πολιτικές παραμέτρους. Τι μπορεί να εφαρμόσει, όμως, από τις υποσχέσεις για την «αύξηση της κοινωνικής αρμονίας» στη χώρα;

Υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν δύσκολο να συνεχισθεί η συνεργασία των δύο συμπροέδρων – του 76χρονου σκληροπυρηνικού Gauland που έχει διασυνδέσεις με τους εξτρεμιστές και της 38χρονης οικονομολόγου Alice Weidel, η οποία δηλώνει δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλη.

Οδηγίες από το «Spiegel»

Στη μελλοντική κυβέρνηση απευθύνεται στο κεντρικό σχολιαστικό άρθρο του το περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφόρησε το Σάββατο.

Τίτλος: Τι πρέπει να αλλάξει η νέα κυβέρνηση. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί θα πρέπει να αλλάξει κάτι σε μια χώρα με ευμάρεια, υψηλό βιοτικό επίπεδο και χαμηλή ανεργία, μια τυχερή και ευτυχισμένη χώρα.

Σε αυτούς απαντά το πρώτο μέρος του σχολίου ως εξής: «Η ευτυχία υπάρχει σε στιγμές, ειδάλλως δεν θα ήταν ευτυχία. Η ευτυχία είναι μια έκτακτη κατάσταση… αλλά και πολύπλοκη. Ένας πλούσιος δεν είναι αυτόματα και ευτυχής. Η Γερμανία δρα σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο και παρ’ όλα αυτά, ισχυροποιήθηκε ένα κόμμα, που αρθρώνει το αντίθετο από αισθήματα ευτυχίας: τον φόβο, το μίσος, την ανασφάλεια. Έτσι εκφράζονται και άλλοι από άλλα κόμματα. Η παγκοσμιοποίηση κρύβει ευκαιρίες, αλλά και ανασφάλεια για τον καθένα… το ότι οι μηχανές ελαφρώνουν την εργασία, είναι μια τύχη, αλλά ατυχία όταν χάνεις τη δουλειά σου από τις μηχανές».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από DPA | tagesschau.de | Deutsche Welle | Spiegel

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης