Η χθεσινοβραδινή συμφωνία για παράταση του προγράμματος διάσωσης θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Αναλόγως πώς θα θελήσει να την διαβάσει κάποιος.

«Τι ακριβώς έκανε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει τελικά, δεν είναι ξεκάθαρο», σχολιάζει ο αναλυτής της «DW», Bernd Riegert . «Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το κύριο είναι πως μια ανεπιθύμητη διαμάχη για το χρέος κανονίσθηκε». Και δίνει συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Riegert πάντως, υποστηρίζει πως «η συμφωνία επιτεύχθηκε με τους ίδιους όρους που είχαν ζητηθεί πριν τέσσερις μήνες. Δηλαδή ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί και πριν τρεις εβδομάδες».

Με αυτό τον τρόπο δικαιώνει τις άκαμπτες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε: «Να δούμε πως θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στους ψηφοφόρους της τους όρους της συμφωνίας».

Από τη μια θυμίζει εκείνο το οι «βάσεις φεύγουν μένοντας» , δηλαδή «το Μνημόνιο έφυγε παραμένοντας», και από την άλλη γεγονός είναι πως απομακρύνθηκε -τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, προς το παρόν και μάλλον πολύ περισσότερο- εκείνη η περιβόητη «απειλή» για το «Grexit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός είναι πως η ελληνική υπόθεση παραμένει κύριο θέμα στα περισσότερα Μέσα Ευρώπης και ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι «TIMES», η συμφωνία στο Eurogroup ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ΕΕ προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους επενδυτές της Wall Street, που έκλεισε σε τιμές που πλησίαζαν παλιότερα ρεκόρ.

Το ευρώ επίσης είδε την τιμή του να ανεβαίνει στα 1.1377 ενώ το δολάριο σημείωσε πτώση απέναντι στα άλλα κύρια νομίσματα. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 154,67 μονάδες φτάνοντας τις 18.140, 44.

Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ πάντως, χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε «ένα πρώτο βήμα για τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης».

Ενώ λίγο αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ να συναντηθούν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο της διαδρομής».

Ο Robert Peston οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC υποστηρίζει πως «η Ελλάδα σώθηκε από την καταστροφή για δύο ημέρες». Γράφει ακόμη ότι «Ελλάδα και Γερμανία έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις υποστηρίζοντας πως και οι δύο είναι νικήτριες, ώστε -προς το παρόν- η Ελλάδα να παραμείνει την Ευρωζώνη».

«Στην πραγματικότητα οι Γερμανοί είναι νικητές, μια και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τέλος συμφώνησε στην παράταση κατά τέσσερις μήνες του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, κάτι που η κυβέρνησή του ορκιζόταν πως δεν θα έκανε».

Το ελληνικό κέρδος συνίσταται ότι δεν υποχρεώνεται η χώρα να παράγει αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, (που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση) και ορισμένα επιμέρους ζητήματα όπως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Εκείνο που δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο, είναι πως ο «Γερμανός δεσμοφύλακας μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε ώρα τα φώτα στην περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τα όρια της λιτότητας που έχει επιβάλει και αν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες»…

«Γεγονός πάντως παραμένει πως δίχως την παράταση της διεθνούς στήριξης η Ελλάδα διακινδύνευε ένα στράγγισμα των τραπεζικών αποθεμάτων της και εξαιρετικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών της» επισημαίνει ο «EUROBSERVER». «Έτσι η ανάπτυξη επιστρέφει σιγά-σιγά στην Ερωζώνη, η Κεντρική της Τράπεζα ετοιμάζεται να τυπώσει χρήμα σε μαζική κλίμακα, και αποτράπηκε μια κρίση λόγω ελληνικής εξόδου από το ευρώ»…

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης