Γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και ποδοσφαιριστές -μεταξύ των οποίων και ο πρώην παίχτης του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ- περιλαμβάνονται στη γαλλική λίστα Φαλτσιάνι, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται από χθες στην κατοχή της εφημερίδας «Le Monde».

Η υπόθεση που τάραξε τις γαλλοελβετικές σχέσεις επιστρέφει και πάλι στην επικαιρότητα μετά το 2008, όταν ο Iταλογάλλος προγραμματιστής που εργαζόταν στην ελβετική τράπεζα HSBC παρέδωσε στις γαλλικές Αρχές τέσσερα DVD με ονόματα Γάλλων καταθετών και δυνάμει φοροφυγάδων. Στην υπόθεση συνεργάστηκαν δύο γαλλικές υπηρεσίες, η Εθνική Διεύθυνση Φορολογικών Ερευνών (DNEF) και η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων (DGSE).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν μια λίστα με 2.846 πιθανούς φοροφυγάδες, ενώ η Δικαιοσύνη ανέλαβε δράση τον Ιανουάριο του 2009 κατάσχοντας τους υπολογιστές του Ερβέ Φαλτσιάνι. Από την εξέταση των σκληρών δίσκων προέκυψε μια δεύτερη λίστα 2.956 υπόπτων.

Οι δικαστικές Αρχές έδωσαν αμέσως εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στους Ελβετούς. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η έρευνα δεν έγινε χωρίς εμπόδια. Πιέσεις, καθυστερήσεις και αναβολές ήταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ κάποια στιγμή είδε την πόρτα της εξόδου ακόμη και ο επικεφαλής της DNEF.

Σήμερα η πλειονότητα των φοροφυγάδων των οποίων τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τις γαλλικές Αρχές. Άλλοι οι οποίοι είναι μεν στη λίστα των καταθετών της ελβετικής τράπεζας, αλλά δεν δεν είχαν υποπέσει σε καμία παράβαση, δεν χρειάστηκε να το κάνουν. Ένας από αυτούς είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος ήταν κάτοικος Ελβετίας. Ένας συμπαίκτης του στην Εθνική Γαλλίας, όμως, και παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998, μαζί με τον Καρεμπέ και τον Ζινεντίν Ζιντάν, φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στην HSBC, τις οποίες δεν είχε δηλώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν δύο ιερά τέρατα του γαλλικού κινηματογράφου, ένας κωμικός σταρ, ένας διάσημος τραγουδιστής, μία πρώην Μις Γαλλία, αλλά και ένας γερουσιαστής του συντηρητικού κόμματος UDI. Κανένας από αυτούς δεν θέλησε να μιλήσει στη γαλλική εφημερίδα.

Αντίθετα, δέχθηκε να κάνει δηλώσεις ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Κλαπίς, ο οποίος δήλωσε ότι «η Εφορία ήρθε σε επαφή μαζί μου όταν είχα αρχίσει να διευθετώ την υπόθεσή μου. Τον λογαριασμό τον είχε ανοίξει ο πατέρας μου, ο οποίος κατοικεί στην Ελβετία. Δεν ήξερα ότι ήταν παράνομο κάτι τέτοιο».

Η έρευνα της «Le Monde», πάντως, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τον ρόλο της HSBC στην υπόθεση. Η ελβετική τράπεζα ισχυρίζεται ότι μάχεται τη φοροδιαφυγή και ότι ενεργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στην πραγματικότητα, όμως, παρείχε πολύτιμη βοήθεια στους πελάτες της σε διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων ήταν και η ίδρυση παράκτιων εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια λίστα που παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές όταν υπουργός Οικονομικών ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ, συμπεριλαμβάνονται και  1.700 φυσικά πρόσωπα που είχαν καταθέσεις στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της HSBC. Η κα Λαγκάρντ είχε παραδώσει σε ηλεκτρονική μορφή τη λίστα (εξ ου και το όνομα Λίστα Λαγκάρντ) στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η πορεία του περίφημου stick είναι γνωστή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης