«Η Ιταλία είναι στο χείλος του γκρεμού, η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη απ’ ό, τι πριν από έναν χρόνο» αναφέρει σε γραπτό ανακοινωθέν του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ έπειτα από σύσκεψη με τον γραμματέα του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, ο «Καβαλιέρε» προσθέτει ότι «πολιορκείται από όσους του ζητούν να ξανακατέβει στην πολιτική αρένα ως επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Μπερλουσκόνι τονίζει: «Η οικονομία είναι σε οριακή κατάσταση, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο, το δημόσιο χρέος ανεβαίνει και η αγοραστική δύναμη εξαφανίζεται». Ουσιαστικά, με την παρέμβασή του αυτή, ο «Καβαλιέρε» καθιστά σαφές ότι σκοπεύει να αναλάβει εκ νέου τα ηνία του «Λαού της Ελευθερίας», για να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση, που -κατά την άποψή του- χαρακτηρίζεται από «αφόρητη φορολογική πίεση και απ’ την αγωνία των οικογενειών που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας».

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι ΑλεμάνοΟ Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημειώνει, τέλος, ότι «δεν μπορεί να επιτρέψει η χώρα του να κατρακυλήσει σε μια ύφεση δίχως τέλος» και ότι «οι διαπιστώσεις αυτές θα επηρεάσουν και τις επιλογές των επόμενων ημερών». Μένει να εξακριβωθεί πώς θα αντιδράσουν τα μέλη εκείνα της Κεντροδεξιάς, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, που θεωρούν ότι « ο κύκλος του πρώην μεγιστάνα πρωθυπουργού έχει, πλέον, κλείσει οριστικά».

Δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει η ίδια η ενότητα του συντηρητικού «Λαού της Ελευθερίας», ενώ οι σχολιαστές δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι «ο Μπερλουσκόνι θέλει να παραμείνει στην ενεργό πολιτική διότι χρειάζεται τη βουλευτική του ασυλία, εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων για τις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν και τον βρίσκουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου». Πρώτα απ’ όλα, το γνωστό σκάνδαλο «Ρούμπι Γκέιτ», με τα πάρτι οργίων που φέρεται να οργάνωνε στη βίλα του, λίγο έξω από το Μιλάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, και από το αν η κυβέρνηση Μόντι θα καταφέρει να απαγορεύει τη δυνατότητα εκλογής σε βουλευτικό αξίωμα σε όποιον βαρύνεται με οριστικές καταδίκες της Δικαιοσύνης. Κάτι που θα έβαζε, προφανώς, ένα τέλος στην πολιτική σταδιοδρομία του Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, ο χρόνος για την έγκριση του νέου αυτού μέτρου είναι πολύ λίγος, οι αντιστάσεις ιδιαίτερα έντονες και ο «Καβαλιέρε» πιέζει με διάφορους τρόπους για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης