Έκκληση στους πολίτες της χώρας του να κάνουν χρήση του δημοκρατικού τους δικαιώματος και να προσέλθουν στις κάλπες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, απευθύνει σε σημερινό μήνυμα του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η ημέρα των εκλογών είναι μία από τις «κορυφαίες γιορτές» της δημοκρατίας ενώ το εκλογικό δικαίωμα δεν αποτελεί κάτι το αυτονόητο, αναφέρει ο Αυστριακός πρόεδρος, παρατηρώντας πως «την Κυριακή αποφασίζουμε μαζί σε ποια κατεύθυνση θα πορευτεί η χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακόμη και εάν τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν άλλα πράγματα στο προσκήνιο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε περί τίνος πραγματικά πρόκειται την ερχόμενη Κυριακή. Η Αυστρία και η Ευρώπη βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Οι πολίτες περιμένουν από την πολιτική να δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, «ο καθένας πολίτης μπορεί την 15η Οκτωβρίου να συναποφασίσει για το πώς θα πορευτεί περαιτέρω η Αυστρία και η καθεμιά ψήφος έχει την ίδια αξία σε αυτή τη διαδικασία».

Όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν προτίθεται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα διαβουλεύσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής, πριν αναθέσει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, θα υποβάλει δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη, την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο.

Η υποβολή παραίτησης της απερχόμενης κυβέρνησης ακολουθεί τυπικά έπειτα από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, όπως επίσης κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο, ο Αυστριακός πρόεδρος θα ζητήσει από τον επικεφαλής της, τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν και τους υπουργούς του, να εξακολουθήσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της νέας Βουλής.

Ως πιθανότερη εκδοχή για την μελλοντική διακυβέρνηση της Αυστρίας θεωρείται ένας συνασπισμός ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στο πρότυπο του συνασπισμού των δύο αυτών κομμάτων που είχε κυβερνήσει στην Αυστρία από τον Φεβρουάριο του 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2006, και προς τούτο φέρεται να έχει ήδη προϋπάρξει συνεννόηση ανάμεσα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης