Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε το βράδυ της Τετάρτης να πείσει τους ιδιαίτερα επιφυλακτικούς Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς και τους πολίτες να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επιμένοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποφυγής μιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών ή ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και αναμεταδόθηκε απευθείας σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ομπάμα ανέπτυξε το σκεπτικό του μία μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων στη Βιέννη για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χωρίς συμφωνία δεν θα υπήρχαν περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και το Ιράν θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Χωρίς συμφωνία διακινδυνεύαμε έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα επεσήμανε πως, εάν οι ΗΠΑ δεν αδράξουν την ευκαιρία για την επισφράγιση της συμφωνίας, «οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν αυστηρά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται πολιτικός θρίαμβος για τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και το μεγαλύτερο στοίχημά του, αφότου αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2009.

Ο Ομπάμα είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια να αποκρουστούν οι επικρίσεις των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο και να καθησυχαστούν οι νευρικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

«Εάν δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, οι διεθνείς κυρώσεις στο (σ.σ.: ιρανικό) καθεστώς θα αποδυναμώνονταν και υπήρχαν ελάχιστες δυνατότητες να επιβληθούν εκ νέου» σημείωσε.

«Με αυτήν τη συμφωνία έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με ειρηνικό τρόπο μια τεράστια απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως θα υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή χωρίς συμφωνία και πως άλλες χώρες στην περιοχή θα αποκτούσαν δικά τους πυρηνικά προγράμματα «στην πιο ασταθή περιοχή στον κόσμο».

Υπογράμμισε, επίσης, πως αναμένει έναν έντονο διάλογο στο Κογκρέσο για τη συμφωνία, που «κλείνει όλες τις εναλλακτικές οδούς στο Ιράν για ένα πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού».

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015, 09:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης