Του Κώστα Μπετινάκη

«Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλάμ – είμαστε σε πόλεμο με τους ανθρώπους που έχουν διαστρεβλώσει το Ισλάμ».

Την δήλωση αυτή έκανε ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε εκπροσώπους από 60 κράτη που συμμετείχαν σε τριήμερη εκδήλωση για τον εξτρεμισμό που πραγματοποιείται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δανία και τη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ομπάμα, είπε πως όσοι δίνουν εντολές στο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΙΧ), ή την αλ-Κάιντα «δεν είναι θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά κοινοί τρομοκράτες» και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει επισήμως τη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία.
Χωρίς αμφιβολία, μπορεί οι αεροπορικές επιδρομές της «συμμαχίας των προθύμων» να έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα και να εμποδίζουν την εδαφική εξάπλωση του «Χαλιφάτου», αλλά κρίνεται ως μέτρο προσωρινό.

Εκμεταλλευόμενοι οι τζιχαντιστές του Χαλιφάτου το χάος που έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη (μετά τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση) επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους εκεί, δημιουργώντας κέντρα εκπαίδευσης, με τη συνεργασία εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων από την Αίγυπτο.

Για το λόγο αυτό και η απόφαση του αιγύπτιου προέδρου αλ-Σίσι να διατάξει αεροπορικές επιδρομές σε λιβυκό έδαφος. Μετά και τον δημόσιο αποκεφαλισμό 21 μελών της αιγυπτιακής χριστιανικής κοπτικής κοινότητας ο πρόεδρος αλ-Σίσι, έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ απόφαση για τη στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού εναντίον του «ΙΧ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με έχει εγκρίνει απόφαση «για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του Ισλαμικού Χαλιφάτου μέσω πώλησης πετρελαίου και λύτρων από ομήρους», καλώντας να συμμετάσχουν 28 ενδιαφερόμενα κράτη, χωρίς ωστόσο να ορίζει τον τρόπο που θα επιτύχει τον στόχο αυτό.

Σε συνέντευξή του στο SPIEGEL, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφερόμενος στην απειλή κατά της Αιγύπτου από το «Ισλαμικό Χαλιφάτο» και τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα», υποστηρίζοντας πως οι εξτρεμιστές «προσβάλλουν την εικόνα του Θεού».

SPIEGEL: Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή: το Ισλαμικό Χαλιφάτο ή η Μουσουλμανική Αδελφότητα;
Σίσι: Και οι δύο μοιράζονται την ίδια ιδεολογία. Όμως, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι η προέλευση όλων τούτων. Όλοι οι άλλοι εξτρεμιστές προήλθαν από αυτούς.

Η Αίγυπτος και η Λιβύη, ήδη ζήτησαν από τον ΟΗΕ να άρει όλους τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, ώστε να μπορέσει η λιβυκή κυβέρνηση να εισάγει όλπα για να αντιμετωπίσει την απειλή του «ΙΧ».

Μετά την αιγυπτιακή απόφαση να βομβαρδίσει βάσεις των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου στη Λιβύη, το Κάιρο έχει αναλάβει δραστήριο ρόλο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην ασφάλεια της περιοχής. Έτσι, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shukri συνηγορεί στην άρση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Mohamed Al Dayri στο αίτημά του στο ΣΑ του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χώρα του περιέπεσε σε χάος μετά τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση το 2011 για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και η Τρίπολη δεν ζητάει νέα διεθνή επέμβαση, αλλά «διεθνή νομική και ηθική συμπαράσταση για να αντιμετωπίσει ζωτικά προβλήματα».

Η κατάσταση στην περιοχή όμως περιπλέκεται με τη γειτονική Τυνησία, που είναι αντίθετη με οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως η μόνη λύση θα πρέπει να επιτευχθεί με πολιτικά μέσα. Και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Habib Essid, υπενθύμισε ότι «τα δεινά στη γειτονική Λιβύη, ακολούθησαν τη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική επέμβαση».

Οι αιγυπτιακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στηΛιβύη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Κατάρ, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Κάιρο «για διαβουλεύσεις».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ QnA μετέδωσε πως η ανάκληση του πρέσβη έγινε μετά τις παρατηρήσεις του Αιγύπτιου απεσταλμένου στον Αραβικό Σύνδεσμο Tareq Adel. Ο Αιγύπτιος αντιπρόσωπος, είχε επικρίνει το Κατάρ επειδή «είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τις αιγυπτιακές αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη και είχε κατηγορήσει τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και παίρνει αποκλίνουσα τάση από τις αραβικές συναινέσεις».

Οι διπλωματικές διενέξεις στους κόλπους των αραβικών κρατών της περιοχής δημιουργεί φόβους να αναβιώσει ένα ρήγμα στο πλαίσιο του «Συμβουλίου Συνεργασίας Δυτικής Συμμαχίας» και των περιοχών του Κόλπου πλούσιων σε πετρέλαια.

Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είχαν αποσύρει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα «λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων για την υποστήριξή της προς τους ισλαμιστές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης