«Αφού διαολοστείλαμε τον ISIS, θα φύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία. Θα αφήσουμε άλλους να αναλάβουν πλέον – πολύ σύντομα, πολύ σύντομα» δήλωσε σε ομιλία του στο Οχάιο ο πρόεδρος Τραμπ, προκαλώντας έκπληξη στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

To video της ομιλίας Τραμπ από το ABC αναμεταδόθηκε αμέσως από την Deutsche Welle και το rt.com, τα οποία επεσήμαναν πως οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν σταλεί στη Συρία συνεργάζονται με τις αντικαθεστωτικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, συνεχίζει το ρεπορτάζ του ABC, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το «Αμερικανικό Διεθνές Πρακτορείο για Ανάπτυξη» έχουν στείλει δεκάδες αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση των πόλεων που ανακαταλαμβάνονται από τους τζιχαντιστές, όπως η Ράκα. «Βοηθούν στην αποκατάσταση των υπηρεσιών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, και στην επισκευή των κατεστραμμένων σχολείων και νοσοκομείων».

Τόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις όσο και ο αντικατασταθείς υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι «τα στρατεύματα αυτά θα παραμείνουν και θα αποσταλεί και επιπλέον πολιτικό προσωπικό, ώστε να αποτραπεί ο σχηματισμός άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η φράση του προέδρου Τραμπ όμως, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν «πολύ σύντομα», αιφνιδίασε τόσο τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμφότεροι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την προεδρική δήλωση όταν ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert δήλωσε πως «δεν γνωρίζει για οποιαδήποτε νέα πολιτική σχετικά με αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων».

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς επίσης σχετικά από δημοσιογράφους, δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ABC

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης