Τον χαρακτηρίζουν ως ένα μίγμα παιδιού θαύματος και Τσε Γκεβάρα. Ο Πέτρο Ποροσένκο υπήρξε ακτιβιστής, τώρα είναι δισεκατομμυριούχος και πολλοί πιστεύουν πως είναι ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Νικολάι Αζάροφ, που υπέβαλε χτες την παραίτησή του.

Έτσι, όπως γράφει η βρετανική «The Telegraph» καθώς η πολιτική ένταση εξακολουθεί στην Ουκρανία, ξαφνικά όλα έχουν μετατραπεί σε μεγάλο γραφείο στοιχημάτων πριν από μεγάλη ιπποδρομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Petro Poroshenko, βουλευτής και πρώην υπουργός, είναι πιο γνωστός ως ο «βασιλιάς της σοκολάτας» από τη μεγάλη σοκολατοβιομηχανία που διαθέτει. Ταυτόχρονα όμως, απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού από όλους εκείνους που διαδηλώνουν στους δρόμους του Κιέβου επειδή επανειλημμένα έχει εκφραστεί έντονα κατά της πολιτικής του προέδρου Γιανουκόβιοτς. Αλλά έχει βρεθεί και δίπλα στους διαδηλωτές μοιράζοντάς τους σοκολάτες. Τόσο στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όσο και στα γραφεία του υπό κατάληψη κτηρίου των εργατικών συνδικάτων όπου οι εξεγερμένοι έχουν στήσει το αρχηγείο τους.

Φισκά, είναι υπέρμαχος της ένταξης της Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές δομές.

Έχει όμως και προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, ως υπουργός Εξωτερικών υπό τον προηγούμενο πρόεδρο Viktor Yushchenko και την τότε πρωθυπουργό Yulia Tymoshenko, όσο και υπουργός Οικονομικής ανάπτυξης σε μια από τις πρώτες κυβερνήσεις του Γιανουκόβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ως τώρα ο 48χρονος Ποροσένκο, δεν έχει δημόσια εκφραστεί αν τον ενδιαφέρει να γίνει πρωθυπουργός.

Τακτικός ελιγμός ή νίκη της αντιπολίτευσης;

Η επιστολή παραίτησης του πρωθυπουργού Νικολάι Αζάροφ γνωστοποιήθηκε πριν από την έναρξη των εργασιών της Βουλής και αξιολογείται ως μια κίνηση τακτικής της ουκρανικής ηγεσίας.

Η αντιπολίτευση την θεωρεί ως πολιτικό τρικ. Ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, Βίταλι Κλίτσκο, τονίζει ότι ο Αζάροφ έσπευσε να προλάβει να δηλώσει παραίτηση για να σώσει έτσι την υστεροφημία του, αν και τη θεωρεί ως ένα βήμα προς τη νίκη, όχι όμως μια τελική νίκη της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα ο εθνικιστής, Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ, απαιτεί την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης και όχι απλά έναν ανασχηματισμό.

Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Αρσέν Αβακόφ, εξηγεί ότι η Βουλή πρέπει πρώτα να ψηφίσει την αλλαγή του συντάγματος, στη συνέχεια να συγκροτηθεί νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή να ψηφίσει τη σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης.

Γίνεται κατανοητό πως παρόμοια διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα και, όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος των ουκρανών βιομηχάνων, Ανατόλι Κίναχ, «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τεράστια οικονομικά ζητήματα και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης».

Ετσι, αν η πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει άμεση εκλογή νέας κυβέρνησης τότε θα πρέπει να παραμείνουν τα μέλη της τωρινής έστω και ως υπηρεσιακοί υπουργοι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Πλήγμα για τα ρωσικά συμφέροντα;

Ο ρώσος αναλυτής Κωνσταντίν Ζατούλιν θεωρεί πλήγμα για τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία μια πιθανή απομάκρυνση του Αζάροφ διότι, όπως εξηγεί, ο Γιανουκόβιτς «δεν καταλαβαίνει τίποτα από οικονομία». Αντίθετα όμως, ο Αζάροφ αποτελεί ένα είδος εγγύησης για τα ρωσικά ποσά που δίνονται τώρα για να σταθεί όρθια η παραπαίουσα ουκρανική οικονομία.

Όπως κυκλοφορεί ευρέως, στο Κίεβο καταφθάνουν δεκάδες τραίνα από ανατολικές περιοχές της χώρας με πολίτες οι οποίοι προτίθενται να στηρίξουν, όπως λένε, το συνταγματικό καθεστώς και τη νόμιμη ηγεσία της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλων συγκρούσεων με τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τις τελευταίες ημέρες στο ευρύτερο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης