Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και απηύθυνε έκκληση για αναμόρφωση του σώματος, προκειμένου να περιοριστεί η «χρόνια προκατάληψη κατά του Ισραήλ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν προσεκτικά αυτό το Συμβούλιο και τη συμμετοχή μας σε αυτό. Βλέπουμε κάποια πεδία για σημαντική ενίσχυση» είπε η Νίκι Χέιλι, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ανοίγοντας τη σύνοδο του φόρουμ στη Γενεύη, η οποία θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποτελεί προνόμιο το να είσαι μέλος αυτού του συμβουλίου. Ουδεμία χώρα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα έχει θέση σε αυτό το τραπέζι. Είναι δύσκολο να δεχθεί κάποιος ότι το συμβούλιο ουδέποτε εξέτασε το να εκδώσει ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, την ώρα που εξέδωσε πέντε προκατειλημμένα ψηφίσματα μόνο τον Μάρτιο εναντίον του Ισραήλ. Αν θέλει το συμβούλιο να διατηρήσει την αξιοπιστία του, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την προκατάληψη κατά του Ισραήλ» είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Όπως ήταν φυσικό, εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Βενεζουέλα, παραλείποντας να αναφερθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, σε περιοχές του κόσμου όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, η Υεμένη κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο είναι ένα διακρατικό σώμα που αποτελείται από 47 χώρες και είναι αρμόδιο για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

*Πληροφορίες από euronews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης