του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την επίσημη στάση της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ παραδέχονται πλέον ότι σταματούν την ενίσχυση των χρηματοδοτούμενων από τη CΙΑ «επαναστατών» που δρουν στη Μέση Ανατολή. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των «New York Times», οι «επαναστάτες» στη Συρία που έχουν εφοδιασθεί με ποικιλία αμερικανικών οπλικών συστημάτων βρίσκονται «υπό τη στρατιωτική διοίκηση της Αλ Κάιντα και του Μετώπου Αλ Νούσρα».

Η Άγκυρα κατηγορεί ΗΠΑ – Ρωσία ότι συνεργάζονται με τους Κούρδους για να σφραγίσουν τα σύνορα Τουρκίας και ΣυρίαςΗ Ουάσινγκτον στο εξής, με τα συμβόλαια πώλησης όπλων που υπογράφει, «απαιτεί να πληροφορείται την τύχη του οπλισμού που διαθέτει», γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ανεφοδιασμό των ανταρτών μέσω Σαουδικής Αραβίας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι «πολύ στενότερη η συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας από αυτή που φαίνεται». Και αυτό αφήνει να εννοηθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδίως μετά την είδηση ότι αμερικανικά μεταγωγικά έριξαν 50 τόνους μικρά όπλα και πολεμοφόδια
στον σοσιαλιστικό κουρδικό αντάρτικο στρατό στη Συρία (YPG) που πολεμά το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Ράκα, όπως μετέδωσε η Φωνή της Αμερικής.

Η Ράκα αποτελεί την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία, περί τα 70 χιλιόμετρα από τη μεθοριακή Ταλ Αμπιάντ, την οποία ανακατέλαβαν από τους τζιχαντιστές οι Κούρδοι του YPG τον Ιούνιο, με αμερικανική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος του PYD, Καν, ανακοίνωσε πως αντικειμενικός στόχος των Κούρδων μαχητών είναι να απελευθερώσουν την Τζαραμπλούς και να την ενώσουν με την Κομπανί και με την Αφρίν (σ.σ.: καθώς η Ράκα κατοικείται κυρίως από Άραβες).

Οι Τούρκοι κατηγορούν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αφενός ότι συνεργάζονται με τους Κούρδους για να σφραγίσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, αφετέρου ότι ενισχύουν τους μαχητές του YPG στη Συρία.

Σημειώνεται ότι Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ενημερώσει Ουάσινγκτον και Μόσχα ότι η Τουρκία «δεν θα ανεχθεί εδαφικά κέρδη των Κούρδων μαχητών κοντά στα σύνορα με τη βορειοδυτική Συρία.

Οι τουρκικές ανησυχίες προκαλούνται ξεκάθαρα από το ενδεχόμενο να διασχίσουν οι Κούρδοι αντάρτες τον Ευφράτη και να επεκτείνουν τον έλεγχό τους κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, από το ιρακινό Κουρδιστάν έως τις ακτές της Μεσογείου.

«Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, Κούρδοι μαχητές του PYD και του YPG προσπαθούν να καταλάβουν τα εδάφη ανάμεσα στην Τζαραμπλούς και την Αζάζ, δυτικά του Ευφράτη. Κάτι που ουδέποτε θα αποδεχθούμε» δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης.

Αν το παραπάνω σενάριο γίνει αληθινό και οδηγήσει σε ένα κλείσιμο των συρο-τουρκικών συνόρων, ώστε να αποκοπούν Ισλαμικό Χαλιφάτο, Αλ Κάιντα και άλλοι «μισθοφόροι επαναστάτες» της CIA από τη δίοδο ανεφοδιασμού, τότε θα γκρεμιστούν τα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία (σ.σ.: έναν σουνίτικο διάδρομο, τον οποίο θα διασχίζει και ο πετρελαιαγωγός από το Κατάρ στην Ευρώπη) υπό τον έλεγχο Τουρκομάνων.

Απώτερος στόχος των σχεδίων αυτών είναι και η κατάληψη του Χαλεπιού, ενός παλιού οθωμανικού προπύργιου. Όλα αυτά θα σημάνουν ότι η Τουρκία δεν θα καταστεί περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, όπως επιθυμεί, αλλά αντίθετα θα λάβει δευτερεύοντα ρόλο.

Τις τουρκικές αυτές ανησυχίες αναμένεται να εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρέσβης στη Μόσχα, Ουμίτ Γιαρντίμ, ο Ερντογάν θα παρευρεθεί στη ρωσική πόλη για μια ρωσοτουρκική υπουργική συνάντηση.

«Η συνάντηση των δύο ηγετών έχει προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της ρωσο-τουρκικής σύσκεψης υπουργικών κλιμακίων στο Καζάν, στο τέλος του Δεκεμβρίου» είπε ο Γιαρντίμ σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης