Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, απέρριψε την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση της χώρας η Αμερικανή πρέσβειρα στην Βουδαπέστη, τονίζοντας πως τα σχόλιά της αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας.

«Για εμένα ως ψηφοφόρο είναι άκρως ενοχλητικό ότι μια διπλωμάτης έρχεται εδώ και μας κάνει υποδείξεις για τον τρόπο ζωής μας ή πώς πρέπει να ζουν οι ψηφοφόροι μας», δήλωσε ο Λάζαρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άνοδό της στην εξουσία το 2010, η κυβέρνηση Όρμπαν έχει δεχτεί επικρίσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τη συγκέντρωση εξουσιών και τη λήψη μέτρων καταστολής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η Αμερικανή πρέσβειρα Κολίν Μπελ δήλωσε την Τετάρτη πως η διαφθορά στην Ουγγαρία παραμένει ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχίες, αναφέροντας ως παράδειγμα την μυστικότητα που περιέβαλε η συμφωνία που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό στο Πακς.

«Η αυξανόμενη συγκέντρωση της εξουσίας δημιουργεί τις συνθήκες που σημαίνουν ότι πολλές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, που θα έχουν επίδραση για τις μελλοντικές γενιές, λαμβάνονται με αδιαφανείς διαδικασίες», δήλωσε η Μπελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε να δοθεί άμεσα τέλος στις κατασταλτικές τακτικές που εφαρμόζονται ενάντια στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε η Μπελ, επικρίνοντας ακόμη τη στάση της κυβέρνησης έναντι των προσφύγων, εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. «Πρέπει να βάλουμε τον εθνικισμό, την μισαλλόδοξη ρητορική στο χρονοντούλαπο όπου ανήκουν», ανέφερε.

«Ως χώρα δεν υποτασσόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ούτε το επιθυμούμε», σχολίασε ο Λάζαρ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Μπελ. «Οι διπλωμάτες που είναι απεσταλμένοι εδώ, θα έπρεπε να έχουν συνηθίσει το γεγονός ότι το κόμμα των Νεαρών Δημοκρατών είναι στην εξουσία μετά από πέντε χρόνια».

«Δεν είμαστε εμείς που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ, δεδομένου του τρόπου που επεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ουγγαρίας, κάνοντας βιαστικές και υπεραπλουστευτικές κρίσεις για μια κοινωνία», πρόσθεσε ο Λαζάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης