Οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου φαίνονται διατεθειμένες να «χαλαρώσουν» τους όρους στο ειρηνευτικό σχέδιο του 2002 για το Παλαιστινιακό, με ανώτατο αξιωματούχο του Συνδέσμου να μιλά ακόμη και για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, παρά την «αυστηρή» επιστροφή στα σύνορα του 1967.

Κάτι τέτοιο θα ήταν παραχώρηση απέναντι στο Ισραήλ, αν και η ανταλλαγή εδαφών θεωρείτο εδώ και καιρό πως θα ήταν ούτως ή άλλως μέρος της όποιας λύσης. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χαμάντ Αλ Θάνι έδωσε το μήνυμα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Αραβικού Συνδέσμου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αντίδραση από το Ισραήλ ήταν άμεση, με την υπουργό Δικαιοσύνης (και αρμόδια για διαβουλεύσεις με τους Παλαιστινίους) Τζίπι Λίβνι, να χαρακτηρίζει «πολύ θετικά τα νέα». Η Ουάσινγκτον επιδιώκει αναθέρμανση του διαλόγου για το Παλαιστινιακό και σε αυτό το πλαίσιο – θέλοντας τη στήριξη των αραβικών κρατών – εντάσσεται και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι πήραν μέρος αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία. Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, «επιβεβαίωσε πως η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών στη βάση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, με την πιθανότητα συγκρίσιμων και αμοιβαίων περιορισμένων ανταλλαγών εδαφών».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης