Σε στροφή 180ο προχώρησε η κυβέρνηση στον Παναμά, αποσύροντας επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τμημάτων γης σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με το προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων, πολυεθνικές εταιρείες θα είχαν τη δυνατότητα να αγοράζουν χερσαίες ζώνες, τις οποίες μέχρι στιγμής νοικιάζουν από το κράτος στην αφορολόγητη ζώνη του Κολόν. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την αξιοποίηση του 35% των κεφαλαίων που θα δίνονταν για την αγορά αυτών των εκτάσεων σε κοινωνικά έργα, με το υπόλοιπο να προορίζεται για τα κρατικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογραφή του νομοσχεδίου την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε τεράστιες λαϊκές αντιδράσεις, με εξαγριωμένους διαδηλωτές να συγκρούονται καθημερινά σώμα με σώμα με μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας. Εικόνες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και να πυροβολούν στον αέρα, προκειμένου να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Αν ο λαός του Κολόν δεν επιθυμεί να πωληθεί η γη στην αφορολόγητη ζώνη, τότε η πώληση δεν θα πραγματοποιηθεί» έγραψε την Τετάρτη σε μήνυμά του ο πρόεδρος της χώρας, Ricardo Martinelli.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από 3.000 εταιρείες δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη ζώνη, όπου κάθε χρόνο μεταφέρονται αγαθά συνολικής αξίας 29 δισ. δολαρίων από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εκτιμάται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας ενισχύεται κατά 1,7 δισ. δολάρια από τις εμπορικές συναλλαγές.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον Παναμά, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012, 15:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης