Κώστας Μπετινάκης – Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνηθίζεται οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον όρο «Lame Duck» (Κουτσή Πάπια), αναφερόμενοι στον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο που καλείται να προωθήσει αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και στην εξωτερική πολιτική, χωρίς το κόμμα από το οποίο προέρχεται να ελέγχει το Κογκρέσο.

Συνηθίζεται οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον όρο «Lame Duck» (Κουτσή Πάπια), αναφερόμενοι στον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο που καλείται να προωθήσει αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και στην εξωτερική πολιτική, χωρίς το κόμμα από το οποίο προέρχεται να ελέγχει το Κογκρέσο.Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις συμπληρωματικές εκλογές, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για… Παράλυτη Πάπια (Paralysed Duck). Το Κογκρέσο βρίσκεται πλέον σε… ξένα χέρια και τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του στο ναδίρ εν μέσω έντονης διασποράς της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει τώρα να πορευτεί μέχρι το τέλος της θητείας του μ’ ένα Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Εξέλιξη, πάντως, που δεν είναι ασυνήθιστη για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται πάντα μια πολύ άσχημη περίοδος για τους προέδρους που βρίσκονται στην εξουσία, καθώς έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκλογική τους νίκη και η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι συσσωρευμένη από τη διάψευση των προσδοκιών και τις… κενές προεκλογικές δεσμεύσεις. Υπενθυμίζεται πως παρόμοιες καταστάσεις είχε ζήσει κι ο πρόεδρος Κλίντον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ενδιάμεσες εκλογές η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι έκαναν λόγο για ατολμία και έλλειψη πυγμής από τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα (Ισλαμικό Χαλιφάτο, ουκρανική κρίση, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν). Πολύ σύντομα, η «καυτή πατάτα» ενδεχόμενης συμφωνίας με την Τεχεράνη που θα συνοδεύεται από την άρση των κυρώσεων οι οποίες γονάτισαν την ιρανική οικονομία, θα τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο. Το σκληροπυρηνικό τμήμα των Ρεπουμπλικάνων (Tea Party) έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσπιστία του στις… καλές προθέσεις του νέου προέδρου του Ιράν Ροχανί , την ίδια στιγμή που οι ισραηλινές πιέσεις για ακόμα πιο σκληρή στάση της Ουάσινγκτον εντείνονται. Το πολιτικό μίγμα χαρακτηρίζεται… εκρηκτικό.

Όλα τα λεφτά στον εκλογικό στίβο

Πάντως, κοντά στo 50% των Αμερικανών δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για τις συμπληρωματικές εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μάχη της επικοινωνίας δεν ήταν σκληρή. Το αντίθετο μάλιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι σχολιαστές υπολογίζουν πως σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα ξοδεύτηκαν περισσότερα από το εθνικό προϊόν της ΦινλανδίαςΟι σχολιαστές υπολογίζουν πως αυτός ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να ήταν ο πιο δαπανηρός που έχουν ζήσει οι ΗΠΑ. Συνολικά ξοδεύτηκαν περισσότερα από το εθνικό προϊόν της Φινλανδίας. Η χώρα είχε πνιγεί στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ. Υπολογίζεται ότι ξοδεύτηκαν γύρω στα 3 δισ. δολάρια. Τα σποτ στόχευαν σε συναισθήματα και όχι στο περιεχόμενο, και στην πλειονότητά τους είχαν αρνητικό περιεχόμενο. Μπορεί κάποιος να φανταστεί όμως πόσο επηρέασαν τους «κουρασμένους» από την πολιτική Αμερικανούς; Και πόσο θα επηρεαστεί άραγε η αμερικανική πολιτική τα δύο επόμενα χρόνια, καθώς το κόμμα του Ομπάμα πέρασε στα αντιπολιτευτικά έδρανα και στα δύο νομοθετικά σώματα;

Στην εσωτερική πολιτική γίνεται η υπόθεση πως η επόμενη Γερουσία δεν θα είναι τόσο παραγωγική, όσο η τελευταία. Υπάρχει όμως η δυνατότητα άσκησης διακυβέρνησης μέσω προεδρικών διαταγμάτων, τακτική που ακολουθήθηκε στον τομέα του περιβάλλοντος, όταν ο Ομπάμα άσκησε πολιτική για το κλίμα χωρίς την εμπλοκή του Κογκρέσου. Αυτό ενέχει κινδύνους για τους Ρεπουμπλικάνους, γιατί δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι μπορούν να συναινέσουν σε κρίσιμα νομοθετήματα, όπως για τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση».

Διαβάστε επίσης:
Εκλογές-απειλή για τον Ομπάμα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014, 15:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης