Μέρα με την μέρα το Πεντάγωνο κερδίζει πόντους στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ  έναντι των διπλωματών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ αλλά και του Ντόναλτ Τράμπ.

Ενώ μέχρι δύο εβδομάδες ο πρόεδρος των ΗΠΑ  δήλωνε ότι η πρόθεση του είναι ο σταδιακός απεγκλωβισμός των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θ’ αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της , μόλις επιτευχθούν οι τρεις στόχοι που έχει θέσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, η Χέιλι απαρίθμησε τους τρεις στόχους της εξωτερική και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ:

– την διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά οποιονδήποτε τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– την ήττα του Ισλαμικού Κράτους,

– αλλά και την εξασφάλιση μιας πλεονεκτικής θέσης για την παρακολούθηση της δράσης του Ιράν.

«Είναι ο στόχος μας να δούμε τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να γνωρίζουμε ότι έχουν επιτύχει τους παραπάνω στόχους» τόνισε η Χέιλι.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της διάστασης απόψεων που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με τον ένα πόλο να διαμορφώνεται περί του Πενταγώνου και ειδικότερα του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ με αρχηγό τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, και με επίκεντρο του άλλου τον ίδιο τον Τραμπ και τον νέο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζοζεφ Ντάνφορντ

Δύο μόλις εβδομάδες νωρίτερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιβεβαίωναν ότι ο Τραμπ ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παγώσει πόρους μεγαλύτερους των 200 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση της Συρίας. Τουλάχιστον για όσο διάστημα η κυβέρνησή του επανεξετάζει τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην εμπόλεμη χώρα.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ν. Τραμπ είχε ανακοινώσει κατά την διάρκεια ομιλίας του ότι έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία.

«Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα», είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ας αφήσουμε άλλους να τη φροντίσουν τώρα. Πολύ σύντομα, πολύ σύντομα αποχωρούμε», πρόσθεσε. «Θα επιστρέψουμε στη χώρα μας, όπου ανήκουμε, όπου θέλουμε να είμαστε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης