Τον περασμένο Δεκέμβριο 16 οικογένειες έκαναν κατάληψη σε ένα άδειο τετραώροφο κτήριο γραφείων στο Παρίσι. Το πρώτο πράγμα που έκαναν είναι να παραγγείλουν επανειλημμένα φαγητό ώστε οι γείτονες να δουν τα πήγαινε-έλα των delivery.

Σύμφωνα με νόμο τις Γαλλίας, όταν υπάρχουν μάρτυρες για μόνιμους κάτοικους σε ένα κτήριο η εκκένωση του γίνεται νομικά πιο δύσκολη. Μερικές μέρες μετά, «οι οικογένειες αυτές κάλεσαν τον Υπουργό Στέγασης», είπε ο υπεύθυνος ανάπτυξης ακινήτων Ignacio Lasa Georgas, ο οποίος έχει χάσει προσωρινά τον έλεγχο του κτηρίου – που έχει αξία 7 εκ. ευρώ και βρίσκεται μεταξύ του Gare du Nord και Gare de l’ Est.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H υπουργός πήγε και δήλωσε την υποστήριξή της. Πλέον, η κατάληψη στο νούμερο 2 της Rue de Valenciennes αποτελεί ένα πολιτικό πεδίο μάχης και σύμβολο της δυσλειτουργικής αγοράς κατοικίας της Γαλλίας. Ακτιβιστές βοήθησαν τις οικογένειες να μετακομίσουν στο άδειο κτήριο ώστε να επιστήσουν την προσοχή στο πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – η οποία περηφανεύεται για το σύστημα πρόνοιας – αγωνίζεται για να παρέχει βασικό καταφύγιο για πολλά από τα 65 εκατομμύρια των πολιτών της.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης