Του Κώστα Μπετινάκη

Περιπλέκεται η κατάσταση στον πόλεμο της Συρίας, με τη χρήση χημικών στην κατεχόμενη από αντικαθεστωτικούς αντάρτες συριακή πόλη Ντούμα, αλλά και με την ισραηλινή επιδρομή εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία, επειδή από ορισμένες πρωτεύουσες, όπως η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο, και ακολούθως από τους συμμάχους τους «ακολουθείται αδικαιολόγητη πολιτική σύγκρουσης εναντίον της Συρίας και της Ρωσίας».

Όπως είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Vassily Nebenzia, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους «να μην ψαρεύουν σε θολά νερά στη Μέση Ανατολή» προκαλώντας έτσι περισσότερο χάος, για να προσθέσει: «Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να συμπεραίνουν πως έχουν φίλους, αλλά μόνο χώρες που δεν μπορούν να διαφωνήσουν μαζί τους».

«Καταλαβαίνετε τι προσπαθείτε να κάνετε;» επανέλαβε ο Nebenzia μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikky Haley, αποδεχόμενη τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά, υποστήριξε: «Το ρωσικό καθεστώς, που τα χέρια του είναι βαμμένα με αίμα παιδιών της Συρίας, δεν ντρέπεται από τις φωτογραφίες των θυμάτων του», για να προσθέσει: «Ουδεμία πολιτισμένη κυβέρνηση θα είχε να κάνει οτιδήποτε με το εγκληματικό καθεστώς του ‘τέρατος’ Άσαντ».

Την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε μετά τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά στη συριακή πόλη Ντούμα και την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάσης T-4 , άνοιξε με ομιλία του ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Συριακό Staffan de Mistura, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά. Κάλεσε, επίσης, όλα τα μέρη «σε αυτοσυγκράτηση», αναφερόμενος στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ο ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης χαρακτηρίστηκε από σχολιαστές «στρατηγικό λάθος που θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί στη Ρωσία».

Ο λόγος είναι ότι στην αεροπορική βάση T-4 υπάρχουν και ρωσικά αεροσκάφη Mi-8, και ρωσικά ελικόπτερα Ka-52, καθώς και Ρώσοι πιλότοι.

«Το γεγονός ότι δεν υπήρξε απώλεια σε ρωσικό προσωπικό ή υλικό από την επίθεση δεν σημαίνει πως διαμορφώνεται πιο εύκολη κατάσταση για τους Ισραηλινούς» δήλωσε στη Ρωσική Τηλεόραση – RT ο πολιτικός επιστήμονας Vyacheslav Matuzov.

Σύμφωνα με αμερικανικά εναλλακτικά ΜΜΕ, αυτή η ισραηλινή επιδρομή ενδεχομένως να είχε έναν διαφορετικό σκοπό: να αποσπάσει την προσοχή από τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά και να δείξει στον Λίβανο -τον εναέριο χώρο του οποίου αυθαίρετα χρησιμοποίησε- ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να χτυπήσει και τους Χεσμπολάχ.

Αλλά ακόμη και Αμερικανοί σχολιαστές επικρίνουν την πολιτική Τραμπ στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντάς την «αλλοπρόσαλλη» με έλλειψη σαφούς στρατηγικής και επισημαίνοντας τις διαφορές του Λευκού Οίκου με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζουν ακόμη την επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον συριακής βάσης που είχε διατάξει ο Αμερικανός πρόεδρος με πρόφαση και τότε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για προηγούμενη «επίθεση με χημικά του καθεστώτος Άσαντ», αλλά και την απειλή να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης