Αριθμό ρεκόρ που πλησιάζει τους 800, είναι οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη δουλειά τους τον περασμένο χρόνο στην Τουρκία, ενώ 156 συνελήφθησαν για «αδικήματα Τύπου» και εναντίον άλλων 484 ασκήθηκαν διώξεις από τις αρχές, σύμφωνα με τον Sezgin Tanrıkulu αντιπρόεδρο του αντιπολιτευόμενου ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, το 2015, 774 δημοσιογράφοι απολύθηκαν, ενώ οι δικαστικέ αρχές άσκησαν διώξεις εναντίον 200 μελών του Τύπου και εναντίον εφτά μεγάλων μηντιακών συγκροτημάτων. Επίσης, 156 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ενώ εναντίον άλλων 238 διεξάγονται ανακρίσεις ενώ κάπου 32 δημοσιογράφοι βρίσκονται ακόμη στις φυλακές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του Sezgin Tanrıkulu έγιναν με την ευκαιρία της ημέρας Εργασίας των Δημοσιογράφων, που γιορτάζεται στην Τουρκία στις 10 Ιανουαρίου.

Σε δήλωσή του για την ημέρα αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, είπε: «Τα Μέσα πρέπει να είναι ελεύθερα. Όσο οι ρεπόρτερς και οι συντάκτες αισθάνονται αυτή την ελευθερία η δημοκρατία στη χώρα θα είναι ισχυρότερη».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου ο Tanrıkulu, είπε πως «το μήνυμα αυτό θα έπρεπε να το εναγκαλίζονται όλοι,μόνο που η εικόνα που παρουσιάζει η σημερινή Τουρκία είναι μιας χρεωκοπημένης Δημοκρατίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον κατάλογο των 189 χωρών ανάλογα με την ισχύ της ελευθεροτυπίας, η Τουρκία κατατάσσεται στην 149η θέση το 2015, ανακοίνωσαν οι «Reporters Without Borders» (Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα).

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης