Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Περού, Petroperu, θα ιδιωτικοποιηθεί έως το 49% της, μέσα από τις προσφορές που θα καταβληθούν στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου που σύντομα θα κατατεθεί στο Κογκρέσο, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος το Σάββατο.

Ο υπουργός Ενέργειας, Χόρχε Μερίνο, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της ικανότητας της Petroperu στον τομέα της διύλισης πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στην Petroperu να χρησιμοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο RPP. Ο Μερίνο είπε επίσης ότι η Petroperu σχεδιάζει να δανειστεί ένα επιπλέον ποσό 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου-ναυαρχίδα στην Ταλάρα. Το έργο που έχει προγραμματιστεί για το 2017, έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής διύλισης σε 95.000 από 65.000 βαρέλια την ημέρα, που θα βοηθήσει το Περού να καταστεί σημαντικός παραγωγός ενέργειας.

Μια κυβερνητική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Κογκρέσο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι η συζήτηση θα γίνει με την μορφή του κατεπείγοντος λόγω της υψηλής προτεραιότητας.

Ο πρόεδρος του Περού Ολάντα Ουμάλα διαθέτει την πολιτική ισχύ για να περάσει τις περισσότερες από τις προτάσεις οικονομικής μεταρρύθμισης από το Κογκρέσο. Στόχος της κυβέρνησης Ουμάλα είναι η Petroperu να καταστεί ένας ισχυρός ενεργειακός παίκτης, αντίπαλο δέος της Petrobras της Βραζιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης