Η Άγκελα Μέρκελ θέλει πλέον να ξεκινήσει τις εργασίες με ταχείς ρυθμούς – μεταξύ άλλων και στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Ευρώπη χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν έξι μήνες μέχρι να καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Βερολίνο. Το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στη Γερμανία προσδοκούσε εδώ και καιρό ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα εργαστούν τις επόμενες εβδομάδες πάνω σε νέες πρωτοβουλίες για να εξελίξουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα», ανακοίνωσε ο γάλλος ηγέτης μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον επόμενο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό ελπίζει ο γάλλος πρόεδρος να δει πιο συμβιβαστική διάθεση συγκριτικά με τον προκάτοχό του και θερμό υποστηρικτή της πολιτικής λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βασικές επιδιώξεις του Μακρόν είναι ένας κοινός υπουργός Οικονομικών και ένας διευρυμένος προϋπολογισμός για το σύνολο της ευρωζώνης.

Στις τάξεις των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων πολλοί εκφράζουν φόβους ότι τα γαλλικά σχέδια αποτελούν συγκαλυμμένη προσπάθεια να πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι για την οικονομική κακοδιαχείριση άλλων χωρών. Πιθανόν επιχειρείται να σταλεί ένα μήνυμα στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε προ ημερών εμφανιστεί πρόθυμη να καλύψει η Γερμανία ένα μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που θα χαθεί μετά το Brexit. Η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου που αποσκοπούσε στο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης, προκαλεί απορία –όχι μόνο εντός των χριστιανικών κομμάτων, των Φιλελευθέρων και του ακροδεξιού AfD στη Γερμανία, αλλά και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Ολλανδία και η Αυστρία, αμφότερες χρηματοδότες της ΕΕ, τάσσονται κατά μιας αύξησης της εθνικής συνεισφοράς προς τις Βρυξέλλες.

Πηγή: DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης