H Πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, o Κονγκολέζος γιατρός Ντενί Μουκουέγκε και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες στο Όσλο.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ θα ανακοινώσει το όνομα του ή των βραβευθέντων στις 11.00 τοπική ώρα (σ.σ.: 12.00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Ινστιτούτου Νόμπελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά οι υποψήφιοι που προτάθηκαν για το 2013 ανέρχονται σε 259, αριθμός-ρεκόρ.

«Είναι πάντα δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή, αλλά η επιτροπή Νόμπελ δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει φέτος» δήλωσε ο Γιάγκλαντ. Παρατηρητές και λάτρεις των στοιχημάτων εκτιμούν ότι η 16χρονη Μαλάλα είναι η επικρατέστερη.

Η βράβευση αυτή θα την έκανε τη νεότερη νομπελίστρια Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού. Η Πακιστανή ακτιβίστρια διακρίθηκε διότι μίλησε δυνατά για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, παρά τις απειλές των Ταλιμπάν, οι οποίοι παραλίγο να τη σκοτώσουν πριν από έναν χρόνο. «Η επιβολή του βάρους ενός Νόμπελ σε ένα παιδί μπορεί να μην επιτρέπεται ηθικά» υποστηρίζει ωστόσο ο Τίλμαν Μπρουκ, διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι το βραβείο Ζαχάρωφ

Για να περιορίσει το βάρος αυτό, η επιτροπή θα μπορούσε να επιδοκιμάσει τον σκοπό της Μαλάλα δίνοντας το βραβείο σε αυτή ή από κοινού στην UNESCO, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημόσιου νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK.

Το βράδυ της Πέμπτης τα νορβηγικά τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν τον ΟΑΧΑ ως μια δυνατή υποψηφιότητα. Η επιλογή αυτή θα ταίριαζε στην παρούσα κατάσταση, καθώς ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και έχει αναλάβει την εποπτεία της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Ανάμεσα στις άλλες υποψηφιότητες είναι ο γιατρός Ντενί Μουκουέγκε από το Κονγκό, ο οποίος βοήθησε γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας.

Ακόμη ένα όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Λευκορώσου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπελιάτσκι, ο οποίος είναι φυλακισμένος σε μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης».

Μερικούς μήνες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ θα μπορούσαν επίσης να υπογραμμίσουν το θέμα των ελευθεριών στη Ρωσία, όπου πέρυσι εφαρμόσθηκε η μεγαλύτερη πολιτική καταστολή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ακούγονται επίσης τα ονόματα των ακτιβιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουντμίλα Αλεξέγεβα, Σβετλάνα Γκανούσκινα και της Λίλια Σιμπάνοβα ή ακόμη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial.

Αουτσάιντερ θεωρούνται η κουρδικής καταγωγής Τουρκάλα Λεϊλά Ζάνα, η γενική εισαγγελέας από τη Γουατεμάλα Κλαούντια Πας ι Πας ή ακόμη θρησκευτικές προσωπικότητες της Νιγηρίας, όπως ο καθολικός Τζον Ονάιγεκαν και ο μουσουλμάνος Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ, σημαντικοί παράγοντες του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Μετά τις επιλογές που προκάλεσαν έκπληξη, όπως τα βραβεία που δόθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, δεν αποκλείεται η επιτροπή να κάνει ακόμη μία έκπληξη.

Το βραβείο Νόμπελ, το οποίο συνοδεύεται από ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων κορονών (910.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στον βραβευθέντα στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, του Σουηδού Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης