Η Susan Rice και ο John Kerry φαντάζουν τα φαβορί στη διαδοχολογία της Hillary Clinton για τη θέση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε..

Η εφημερίδα «New York Times» επισημαίνει σε δημοσίευμά της ότι βρίσκεται σε εξέλιξή «πολιτικό παιχνίδι» ανάμεσα στα ονόματα της Μονίμου Αντιπροσώπου των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη και του Δημοκρατικού γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψηφίου για την προεδρία της χώρας το 2004. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η Susan Rice,μια ειλικρινής και φιλόδοξη διπλωμάτης με στενούς δεσμούς με τον Barack Obama, έχει αναδειχθεί ως το «ξεκάθαρο φαβορί», αλλά, όπως τονίζεται, θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση στο Κογκρέσο, όπου έχει επικριθεί έντονα από Ρεπουμπλικάνους για τις θέσεις που είχε διατυπώσει για τα γεγονότα στην αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη περί «αυθόρμητης διαμαρτυρίας» και όχι για «τρομοκρατική επίθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, ο John Kerry, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εφόσον διοριστεί στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να παραιτηθεί από γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και εκφράζονται φόβοι ότι η έδρα του θα μπορούσε να πέσει στα χέρια ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Το όνομα του εν τω μεταξύ ακούγεται και για τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Στην περίπτωση που ο John Kerry διοριστεί υπουργός Εξωτερικών ή Άμυνας, στη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα αντικατασταθεί από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, Robert Menendez, ο οποίος θεωρείται αυτή τη στιγμή από στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ως ο «ισχυρότερος υποστηρικτής» των ελληνικών θεμάτων στη Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Robert Menendez όμως, που είναι κουβανικής καταγωγής, όπως εκτιμούν κύκλοι που επικαλείται η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, είναι γνωστός για την εχθρότητά του απέναντι στο καθεστώς Castro και θα εμποδίσει οποιοδήποτε πιθανό διπλωματικό άνοιγμα του προέδρου Barack Obama στην Αβάνα. Στο μεταξύ, η νυν υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, για την οποία φημολογείται ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις εκλογές του 2016, άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ακόμη ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στο Λευκό Οίκο να καθυστερήσει την υποψηφιότητα της Susan Rice, ώστε να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις για τα γεγονότα στη Βεγγάζη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης