Τραγικό τέλος φέρεται να είχε η Σομαλή αθλήτρια Σάμια Γιουσούφ Όμαρ στην προσπάθειά της να φθάσει στην Ευρώπη με ένα πλοιάριο γεμάτο μετανάστες, με την ελπίδα ότι θα έβρισκε έναν προπονητή που θα την βοηθούσε να κερδίσει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Η Σομαλή πρωταθλήτρια Σάμια Γιουσούφ Ομάρ πνίγηκε πιθανότητα τον περασμένο Απρίλιο με τον θάνατό της να επιβεβαινεται μόλις στις 19 Αυγούστου. Η 21χρονη αθλήτρια και σημαιοφόρος της Σομαλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είχε συγκλονίσει τότε με την υπερπροσπάθειά της στα προκριματικά των 200 μέτρων, όταν κατέρριψε το ατομικό της ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την είδηση για τον θάνατο της 21χρονης αθλήτριας μετέδωσε πρώτη η ιταλική «Corriere della Serra». Ο θάνατός της επήλθε από πνιγμό, όταν πλοιάριο που είχε ξεκινήσει γεμάτο μετανάστες από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία βυθίστηκε.

Σημειώνεται πως η Ομάρ είχε διαγωνιστεί στην κούρσα των 200 μέτρων στο Πεκίνο χωρίς να έχει κάνει σχεδόν καθόλου επίσημη προπόνηση. Αν και ήλθε στην τελευταία θέση, ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη τονίζει ότι είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός και μόνο ότι κατόρθωσε να φθάσει μέχρι το Πεκίνο.

Η άτυχη αθλήτρια μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, αντιμέτωπη με τον πόλεμο, τη φτώχεια, την παντελή έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά κυρίως με την προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Corriere della Sera αναφέρει πως η τύχη της Σάμια ήλθε στο φως όταν ένας Σομαλός πρώην συναθλητής της μίλησε για εκείνη. Ο Αμπντί Μπίλε, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής των 1.500 μέτρων, μίλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο για τον Μο Φάρα, τον Σομαλό αθλητή που μετέβη στη Βρετανία σε ηλικία 12 ετών και φέτος θριάμβευσε στους Αγώνες. «Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για τον Μο. Αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Σάμια. Ήταν μία πολύ καλή αθλήτρια. Ένα υπέροχο κορίτσι» είπε ο Αμπντί Μπίλε.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του euronews:

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης