Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια με τον πρόεδρο του Σουδάν και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Omar al-Bashir καταζητείται για εγκλήματα Πολέμου και κατά της Ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινείται με άνεση στο εξωτερικό, εξαιρουμένης της Κίνας, σταθερής συμμάχου και σπουδαιότερου εμπορικού εταίρου της χώρας του. Τελευταία εξέλιξη στην απαγόρευση μετακινήσεων εκτός συνόρων του προέδρου του Σουδάν ήταν η άρνηση των Η.Π.Α. να του χορηγήσουν βίζα, προκειμένου να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και να μιλήσει από το βήμα του Ο.Η.Ε. στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σας ενημερώνουμε με βαθειά λύπη για την άρνηση των αμερικανικών Αρχών να χορηγήσουν βίζα στον πρόεδρο Bashir και στην αντιπροσωπεία του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση των Αρχών του χάρτη του Ο.Η.Ε. και της συμφωνίας του 1946 που καθορίζει τις υποχρεώσεις της φιλοξενούσας χώρας. Αυτή η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη απόφαση συνιστά ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο στην ιστορία του Ο.Η.Ε.. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. διέψευσε ότι απέρριψε το αίτημα χορήγησης βίζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει αλλαγή, το αίτημα για βίζα εξακολουθεί να εξετάζεται», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) Αμερικανός αξιωματούχος.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει από το 2009 και το 2010 εντάλματα σύλληψης κατά του Omar al-Bashir για εγκλήματα Πολέμου και κατά της Ανθρωπότητας στην περιοχή του Νταρφούρ στο δυτικό τμήμα του Σουδάν.

Διαβάστε επίσης:
Σουδάν: Το ένταλμα σύλληψης προκάλεσε αντιδράσεις, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011, 01:00
Στην Κίνα ο πρόεδρος του Σουδάν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011, 00:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης