Το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων παγκοσμίως έχει το Ιράν σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν τις τουρκικές σαπουνόπερες για την αύξησή τους.

Όπως αναφέρουν οι «Sunday Times», στη βαθιά ισλαμιστική χώρα του Ιράν οι γυναίκες είναι ξετρελαμένες με τις δεκάδες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, τις οποίες παρακολουθούν μέσω παράνομων κεραιών. Το καθεστώς του Ιράν προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας τα εν λόγω σίριαλ ότι έχουν σπάσει τα ταμπού γύρω από το θέμα των διαζυγίων και αποσταθεροποιούν τον ιερό θεσμό της οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο μέσα στο 2013 τα διαζύγια στη χώρα έχουν σημειώσει αύξηση 6% , γεγονός που κατατάσσει το Ιράν στη λίστα των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι, με βάση τις στατιστικές, οι άνθρωποι παρακολουθούν τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα, ενώ η λεκτική επικοινωνία μεταξύ των συζύγων είναι μόλις 17 λεπτά ημερησίως.

Ωστόσο, το Ιράν παραδέχεται ότι οι γάμοι στη χώρα επηρεάζονται αρνητικά και από την οικονομική κρίση που επήλθε μετά τις διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας, ενώ – όπως δηλώνει ένας δικηγόρος από την Τεχεράνη – «παραδοσιακά, οι άνδρες φέρνουν τα χρήματα στο σπίτι και πολλές από τις περιπτώσεις διαζυγίων φέτος οφείλονται σε οικονομικές διαφορές».

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το διαζύγιο στη χώρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μια Ιρανή πρέπει να πάρει άδεια από τον σύζυγό της για να χωρίσει, οπότε πρέπει να αποδείξει την αποτυχία του γάμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια χώρα όπου οι γυναίκες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης