Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, τόνισε σήμερα ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση στη Βαρσοβία συνιστούν μια «οπισθοδρόμηση», αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες και εγείρουν τον κίνδυνο η χώρα να περιθωριοποιηθεί στην ΕΕ.

Ο Τουσκ επεσήμανε ακόμη σε μια γραπτή ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα να συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν για την «πολιτική κρίση» στη μεγαλύτερη ανατολικοευρωπαϊκή χώρα της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση αψήφησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κάτω Βουλή ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο, ένα κείμενο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει κάνοντας λόγο περί ενός «πραξικοπήματος» το οποίο απειλεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και υπονομεύει τη δημοκρατία.

Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) θα υποβληθεί πλέον προς συζήτηση και έγκριση στη Γερουσία. Το PiS σημειώνεται πως διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Πολωνίας.

Η πολωνική κυβέρνηση και το πολωνικό κοινοβούλιο αψηφούν έτσι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χθες προειδοποίησε τη Βαρσοβία να «αναστείλει» τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε αφού 235 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 192 κατά και 23 μέλη της κάτω Βουλής απείχαν.

Πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο τάχθηκε στο πλευρό της Πολωνίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπερβαίνει τα όρια της δικαιοδοσίας της.

Σύμφωνα με τον Σιγιάρτο, η Κομισιόν αναμιγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Πολωνίας και θα όφειλε να πάψει να «ενεργεί σαν πολιτικός οργανισμός».

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας και καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της», επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης