Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στη Ρουμανία, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να εμφανίζεται επικρατέστερος για την προεδρία της χώρας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 18.296.567 Ρουμάνοι, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 07.00 το πρωί, οπότε θα ανοίξουν 18.550 εκλογικά κέντρα, τα 1.245 από τα οποία στο Βουκουρέστι. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 21.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 14 υποψήφιοι για την προεδρία είναι: Βίκτορ Πόντα (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας – Συντηρητικό Κόμμα), Κλάους Ιοάνις (Χριστιανοφιλελεύθερη Συμμαχία), Έλενα Ουντρέα (Κόμμα Λαϊκού Κινήματος), Κέλεμεν Χούμορ (Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων Ρουμανίας), Νταν Ντιακονέσκου (Λαϊκό Κόμμα Νταν Ντιακονέσκου), Κονσταντίν Ροτάρου (Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας) Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ (Κόμμα Μεγάλης Ρουμανίας), Γουίλιαμ Μπράντζα (Ρουμανικό Κόμμα Οικολόγων) Μιρέρ Μιρτσέα Αμαριτέι (Prodemo) και Ζιλάγκι Ζολτ (Ουγγρικό Λαϊκό Κόμμα Τρανσυλβανίας) και οι ανεξάρτητοι Τεοντόρ Μελεσκάνου, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, Μόνικα Ματσοβέι και Γκεόργκε Φούναρ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πόντα έχει το προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους 13 υποψηφίους και μπορεί να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, στις 16 Νοεμβρίου, πιθανότατα θα είναι ο πρόεδρος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας Κλάους Ιοάνις, απόγονος της γερμανικής μειονότητας και ιδιαίτερα δημοφιλής δήμαρχος της πόλης Σιμπίου στην Τρανσυλβανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νυν πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τον Βίκτορ Πόντα ότι είναι πρώην κατάσκοπος, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει τρίτη πενταετή θητεία.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, τον νέο πρόεδρο της χώρας αναμένουν πολυάριθμες προκλήσεις, σε πρώτο πλάνο στο πεδίο της οικονομίας, που είναι σε ύφεση, και στη μάχη κατά της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης