Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έστειλε μια εθιμοτυπική προσφορά στο βωμό Γιασουκούνι, που θεωρείται από άλλες χώρες ένα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού του παρελθόντος, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, προχωρώντας σε μια κίνηση η οποία θεωρείται πιθανό να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Η προσφορά του Άμπε, ο οποίος είχε επισκεφθεί το βωμό τον Δεκέμβριο, εστάλη λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αρχίσει την τριήμερη επίσκεψή του στην Ιαπωνία την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Άμπε προτίμησε να μην επισκεφθεί προσωπικά το βωμό. Δεκατέσσερις ιάπωνες ηγέτες που καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου από ένα δικαστήριο των Συμμάχων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία τιμώνται στον βωμό, μαζί με τους νεκρούς της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη του Άμπε στον βωμό τον Δεκέμβριο εξόργισε την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Εξώθησε επίσης τις ΗΠΑ, τον πιο στενό σύμμαχο της Ιαπωνίας, να εκφράσει απογοήτευση.

Η Κίνα είχε διαμαρτυρηθεί χθες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Γιοσιτάκα Σιντό, στο βωμό. Ο Κέιτζι Φουρούγια, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης, επίσης μετέβη στον βωμό για να τιμήσει τα θύματα. Αρκετοί βουλευτές αναμένεται επίσης να επισκεφθούν το βωμό αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των εαρινών τελετών σε αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης