Τι είδους συνολικής απόστασης υπολογίζουμε περίπου ότι θα μπορούσαν να διανύσουν κάποια μικρά ψάρια; Έστω και εξωτικά ψάρια. Πως θα σας φαινόταν η διαδρομή Ιαπωνία-Ειρηνικός Ωκεανός-βορειοδυτικές ΗΠΑ;

Απίστευτο κι όμως αληθινό, λοιπόν. Ζωντανά έφτασαν στο Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον εξωτικά ψάρια από τις ακτές της Ιαπωνίας, τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν έχοντας διανύσει 8.000 χιλιόμετρα μέσα σε μια μικρή δεξαμενή με δολώματα, που βρέθηκε μέσα σε λέμβο μήκους 5,5 μέτρων, απομεινάρι του καταστροφικού τσουνάμι του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα έξι ψάρια που έκαναν το μεγάλο ταξίδι, μόλις ένα παραμένει ζωντανό και φιλοξενείται σε ενυδρείο του Όρεγκον. Τα υπόλοιπα θανατώθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή ενός ξένου είδους που θα μπορούσε να διαταράξει το οικοσύστημα με απρόβλεπτο τρόπο. Οι ερευνητές που ανέλαβαν την υπόθεση ήθελαν να κρατήσουν ένα ψάρι, το οποίο έβαλαν σε «καραντίνα», ώστε να μην συνιστά κίνδυνο.

Παρότι μέχρι σήμερα αρκετοί ζωντανοί οργανισμοί από την Ιαπωνία – ανάμεσά τους φύκια, αστερίες και ζωντανοί κάβουρες – έχουν φθάσει στις ΗΠΑ πάνω σε συντρίμμια από το τσουνάμι, αυτά είναι τα πρώτα ψάρια που καταλήγουν στη χώρα. «Πρόκειται για κάτι πολύ ακραίο», δήλωσε στους Los Angeles Times ο Τζον Τσάπμαν από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος ειδικεύεται σε θαλάσσια είδη-εισβολείς. «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, ότι οργανισμοί διασπείρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως μιλάμε για κάτι που μπορεί να συμβεί μια φορά σε ένα εκατομμύριο χρόνια, ούτε καν μία φορά σε έναν αιώνα».

Τα ψάρια κατόρθωσαν να επιβιώσουν τρώγοντας άλλους ζωντανούς οργανισμούς κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν ήταν διαρκώς παγιδευμένα στη μικρή δεξαμενή, αλλά πως έμπαιναν και έβγαιναν από αυτήν. Έκπληξη τους προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι επιβίωσαν σε ύδατα πολύ ψυχρότερα από αυτά, στα οποία κολυμπούν υπό κανονικές συνθήκες. «Υποθέτουμε όμως ότι είχαν δύο χρόνια στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν σταδιακά», αναφέρουν οι ίδιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης