Ένα πανό με ρατσιστικό περιεχόμενο ανάρτησε την προηγούμενη νύχτα η ακροδεξιά ιταλική οργάνωση «Forza Nuova» το οποίο καθύβριζε την Ιταλίδα υπουργό Σεσίλ Κιέντζε, καθώς, ως κόρη μεταναστών από το Κογκό, και «μαύρη», αποτελεί συχνά στόχο νεοναζιστικών οργανώσεων.

Το μισαλλόδοξο κείμενο «Κιέντζε γύρνα στο Κονγκό» τοποθετήθηκε έξω από την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος PD, μέλος του οποίου είναι η Κιέντζε, στην πόλη Ματσεράτα, της Αδριατικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να πουλάμε με έκπτωση την ιταλική υπηκοότητα σε ξένα προς την κουλτούρα μας στοιχεία, όπως και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους πολίτες να αποθεώνουν ένα πρότυπο πολυπολιτισμικής κοινωνίας όπως εκείνο των παρισινών προαστίων», υποστήριξε αργότερα σε ανακοίνωσή της η φασιστική οργάνωση.

Η ηλικίας 49 ετών Κιέντζε είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην ιστορία της Ιταλίας που αναλαμβάνει υπουργικά καθήκοντα. Η ίδια έφθασε στην Ιταλία το 1983 από τη Λ.Δ. του Κονγκό και. από την πρώτη κι΄όλας μέρα του διορισμού της, αφιερώθηκε στην προσπάθεια για ένα άνοιγμα διαλόγου, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση ιθαγένειας σε όσους έχουν γεννηθεί στην Ιταλία, χωρίς καμιά εξαίρεση ή προϋπόθεση.

«Δεν είναι αυτοί εκείνοι που θα με σταματήσουν. Εγώ δεν επιδιώκω να επιβάλω ένα πρότυπο, αλλά πασχίζω να ανοίξω έναν διάλογο», αντέδρασε στην προκλητική αυτή ενέργεια η Κιέντζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άθλια αυτή πράξη των ακροδεξιών στοιχείων κατακεραύνωσε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας, τασσόμενος στο πλευρό της Κιέντζε που δεν παραλείπει ποτέ να δηλώνει «είμαι μαύρη, όχι “έγχρωμη”, και είμαι περήφανη γι’ αυτό».

Επιλογή: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης