Πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας και όπως επισημαίνει σε κύριο άρθρο του ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής και πανεπιστημιακός Τσενγκίζ Ακτάρ, στην ιστοσελίδα Ahval, η Γερμανία επαναλαμβάνει τον κύκλο των σκοτεινών της επαφών με μία μη δημοκρατική χώρα, όπως έπραξε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γερμανικός Τύπος εξήρε τη στάση της πολιτικής ηγεσίας κατά τις πολύ πρόσφατες επαφές της με ανώτατους αξιωματούχους της Τουρκίας στο Βερολίνο.

Υποτίθεται πως η Γερμανία καταγγέλλοντας την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, καθώς και την επιβολή αντιδημοκρατικών μέτρων, αλλά κυρίως λόγω των μαζικών πολιτικών εκκαθαρίσεων, υποτίθεται πάντα, θα ελάμβανε μέτρα, μεταξύ των οποίων και οικονομικά, έναντι της Άγκυρας. Όλα έμειναν στα χαρτιά. Και οι γερμανικοί οίκοι παραγωγής πολεμικού υλικού, ω του θαύματος, αύξησαν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους προς την Τουρκία από την ημέρα που άρχισε η τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας. Αυτή η πρακτική συνεχίζεται τις τελευταίες 55 ημέρες με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Γερμανία εξήγαγε περισσότερο πολεμικό υλικό προς την Τουρκία από τις συνολικές εξαγωγές της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, όπως επισημαίνει σε ειδικό άρθρο της η Deutsche Welle. Το 2017 συνολικά εγκρίθηκαν 14 άδειες εξαγωγής πολεμικού υλικού ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο σε 55 ημέρες εγκρίθηκαν 20 άδειες ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά συμβαίνουν στη σκιά της επίσημης ανακοίνωσης του Βερολίνου για προσωρινό moratorium στην πώληση όπλων προς την Τουρκία. Το πολεμικό αυτό υλικό αφορά πολεμικά τουφέκια, τανκς, ρουκέτες, στρατιωτικά οχήματα μη οπλισμένα, καθώς, το σημαντικότερο ενδεχομένως, τεχνολογικό υλικό παρακολούθησης.

Ο βουλευτής των Πρασίνων στη Γερμανία, Ομίντ Νουριπούρ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η γερμανική κυβέρνηση συστηματικά αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Οι εξαγωγές αυτές που εγκρίθηκαν από το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο θέτουν σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της νέας γερμανικής κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης