Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας (BNR) αποφάσισε, στη σημερινή του συνεδρίαση, να μειώσει το βασικό επιτόκιο νομισματικής πολιτικής στο 3,5% από 3,75%, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η BNR, στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να διατηρήσει αμετάβλητα τα υφιστάμενα επίπεδα των συντελεστών τήρησης υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- εκφρασμένων στο εθνικό νόμισμα λέι και σε ξένο νόμισμα- με σκοπό την ορθή διαχείριση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δ.Σ. της BNR, εξάλλου, εξέτασε και ενέκρινε την τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου, μεθαύριο, 6 Φεβρουαρίου 2014.

Από το περασμένο καλοκαίρι, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας είχε προβεί άλλες πέντε φορές στη μείωση του βασικού επιτοκίου.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου του 2013 μείωσε το βασικό επιτόκιο από το 5,25% στο 5% και τον Αύγουστο στο 4,5%. Δύο ακόμη μειώσεις -0,25% η καθεμία- αποφασίστηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Φέτος, στις 8 Ιανουαρίου η BNR μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο στο 3,75%, για να το διαμορφώσει, με τη σημερινή της απόφαση, στο 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης