Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν αρχηγός της γαλλικής Κεντροδεξιάς Νικολά Σαρκοζί ζήτησε, μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, να συμφωνηθεί μια «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη» που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ένωσης και τη διακοπή της διαδικασίας διεύρυνσης της Ε.Ε.

«Ο βρετανικός λαός έκανε την επιλογή του» και «η σαφήνεια επιτάσσει να πω ότι αυτό το συναίσθημα της απόρριψης το μοιράζονται πολλοί Γάλλοι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Αυτό που είπε ο βρετανικός λαός θα μπορούσαν να το πουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης. Δεν γίνεται, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνοντας λόγο για «μεγάλη κρίση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών χαρακτήρισε κατεπείγον ζήτημα την «επανίδρυση» της Ευρώπης μέσω της σύνταξης νέας συνθήκης.
«Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Βρετανούς και άλλωστε έχουμε χρόνο για να ξανασκεφθούμε τη σχέση μας με τους γείτονές μας. Από την άλλη, η Ευρώπη – των 27 πλέον – δεν μπορεί πια να λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο» επέμεινε.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαρκοζί ζητεί μία σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. η οποία «να λάβει την απόφαση για τη σύνταξη νέας συνθήκης που θα δείχνει στους λαούς της ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ξαναπάρει τη μοίρα της στα χέρια της».

Προτείνει μάλιστα να βασιστεί αυτή η συνθήκη σε τέσσερις πυλώνες: «Τον σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την εγκαθίδρυση οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, την εστίαση σε δέκα στρατηγικές προτεραιότητες και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρώπης θα πρέπει σαφώς να σταματήσει μέχρι νεωτέρας και η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο κ. Σαρκοζί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης